Vízumkönnyítési törekvések a migrációs stratégiában

A legális migráció támogatása és vízumkönnyítési törekvések jellemzik a migrációs stratégiát, valamint az azon alapuló, az Európai Unió (EU) által a 2014 és 2020 közötti ciklusban megvalósuló menekültügyi és migrációs alaphoz kapcsolódó hétéves stratégiai tervdokumentumot, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a Belügyminisztérium a kormányzati portálon.

A szaktárca szerint az előterjesztés célja egy olyan szakpolitikai stratégia elfogadása, amely alapján lehetőség nyílik arra, hogy célzottabban ösztönözze a kormány az ország nemzetgazdasági és tudományos céljait szolgáló migrációt.

Célként jelölték meg azt is, hogy a külföldiek beutazása és tartózkodása körében erősödjön az ügyfélbarát közigazgatás igénye, magas szintű védelmet biztosítson az üldözés elől menekülőknek, javuljanak a külföldiek magyarországi integrációjának esélyei, ugyanakkor a biztonsági szempontok is megfelelő mértékben érvényesüljenek.

A dokumentum emlékeztet arra: a kormány tavaly decemberi határozatában 2013. augusztus 31-ét jelölte meg határidőként a belügyminiszter számára a stratégia, valamint az unió alapjához kapcsolódó hétéves stratégia kidolgozására. Rögzítették: a tervezési időtávot indokolt a migrációs stratégia esetében is az Európai Unió következő többéves pénzügyi keretének időtávjához igazítani, mivel a stratégia végrehajtása során a fejlesztésekhez szükséges források jelentős hányada származik majd a menekültügyi és migrációs alapból.

A stratégia támogatja a legális migráció minden formáját, jogi eszközei révén lehetőséget biztosít a huzamos idejű tartózkodásra, a letelepedésre, a magyar állampolgárság megszerzésére, és külön figyelmet fordít a magyar diaszpórához tartozó személyek egyszerűsített honosítására. Emellett biztosítja a menedéket kérelmezők számára a nemzetközi és a hazai normákban előírt védelmet, továbbá elősegíti a huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldiek: a legális migránsok és a nemzetközi védelmet élvezők társadalmi beilleszkedését. A stratégia hathatós segítséget kíván nyújtani a hontalanok számára, illetve határozottan fellép az illegális migráció ellen.

A tervezet kitér arra is, hogy Magyarország jelenleg elsősorban tranzitország, de célországként is megjelenik.

A vízumpolitikával összefüggésben a rögzítették: Magyarország 2007 decembere óta tagja a schengeni övezetnek, ezért nem alakíthatja önállóan a vízumok kiadásának szabályait. Az európai uniós szabályok viszonylag szűk mozgásteret hagynak a tagállamok számára a migrációs célkitűzéseik vízumpolitikán keresztül történő megvalósítására.

Mint írták, Magyarország számára a vízumpolitika ügyében prioritás, hogy az Ukrajnában és Szerbiában élő magyar kisebbség tagjai vízummentesen léphessenek az anyaország területére. A célkitűzések közé sorolták, hogy a magyar nemzetiségű, magyarul beszélő, de magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek számára a legkedvezőbb elbánást biztosítsák a vízumkiadás során, diplomáciai eszközökkel támogassák Ukrajna vízumliberalizációs folyamatát, továbbá az Európai Unió támogatását abban, hogy külkapcsolatai alakítása során minél gyakrabban éljen a vízumkönnyítési megállapodások adta lehetőséggel. Rögzítették célként azt is, hogy az egész világra nézve szélesíteni kell a magyar vízum kérelmezésének lehetőségét, továbbá szükséges a vízumeljárás minőségfejlesztése.

A tervezet fontos gazdasági érdeknek nevezi a Magyarországra irányuló turizmus fejlesztését is, ami a "Keleti nyitás" politikájával függ össze. Mint írták, a jó gazdasági helyzetben levő országok esetében (például Törökország, Öböl-államok, Oroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán) Magyarország igyekszik egyszerűsíteni a beutazást, támogatja uniós szinten a vízummentességüket, bízva abban, hogy növekedik az innen érkező üzletemberek, befektetők és turisták száma.

Rögzítették: fokozott figyelmet kell fordítani a sport vagy kulturális rendezvényekre, konferenciákra beutazni szándékozó kérelmezőket küldő, utaztató, támogató szervek és személyek anyagi kötelezettségvállalásai tényleges meglétének ellenőrzésére.

Azt is célként jelölték meg, hogy a Központi Nemzeti Vízumnyilvántartó Rendszer schengeni rendszerekhez történő kapcsolódása és a megbízható statisztikai adatszolgáltatás során előtérbe kell helyezni a minőségfejlesztést és az okmánybiztonság növelését.

A tervezet tartalmazza egyebek között Magyarország vonzóbbá tételét azok számára, akik letelepedés nélkül hazánkban nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházást, vállalkozás indítását tervezik, a turista céllal beutazók támogatása keretében a szervezett beutaztatás előnyösebb formájának preferálását, továbbá a schengeni- és uniós tagállamokkal, valamint a magyar külképviseletek közötti együttműködés, koordináció és információcsere fejlesztését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.