Vizsgálódik az unió az adatvédelmi biztos menesztése miatt

Vizsgálatot kezdeményez az Európai Unió emberi jogokért felelős biztosa az adatvédelmi biztos intézményének jogutód nélküli megszüntetése miatt. Szerinte alapvető követelmény, hogy a tagállamok adatvédelmi hatóságai teljes függetlenségben lássák el feladataikat.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért a kormánytöbbség által pusztulásra ítélt hazai ombudsmani rendszer védelme érdekében októberben az Európai Unió Bizottságához fordult – tudatja a három jogvédő szervezet. Azt kérték, hogy a Bizottság indítson eljárást Magyarország ellen, mert a három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.

A napokban érkezett meg Viviane Reding asszonynak, az unió emberi jogokért felelős biztosának november 30-án kelt válaszlevele, amelyben leszögezi: „Teljesen egyetértek (…) abban, hogy az a követelmény, hogy a tagállami felügyelő hatóságok teljes függetlenségben lássák el feladataikat, lényegi összetevője a személyes adatok védelmének. Pontosan ezt követeli meg az EU adatvédelmi irányelve, és ezt erősítette meg az Európai Unió Bírósága is."

A biztos asszony arról tájékoztat, hogy megkezdi az ügyben a vizsgálatot.

 Az Európai Bizottság a következőkben információkat szerez majd be a magyar kormánytól, amelynek meg kell magyaráznia, hogy miért szüntette meg jogutód nélkül a parlament adatvédelmi biztosának intézményét. Arra is választ kell adni. hogy miért hozott létre helyette kormányhivatalt, és miért távolítja el hivatalából mandátumának lejárta előtt a jelenlegi biztost.



Ez az eljárás Magyarország további tekintélyvesztéséhez vezethet – olvasható a közleményben. A kezdeményezéssel azonban „éppen hazánk nemzetközi tekintélyét szeretnénk megóvni, mert a bölcs belátás alapján megtörténő visszakozás hazánkat jó színben tüntetné fel, míg egy uniós bírósági marasztalás rosszban” – vélik a jogvédők.

Felhívják tehát a figyelmet, hogy az országgyűlésnek még mindig van néhány hete arra, hogy új törvénnyel visszavonja az adatvédelmi biztos hivatalát megszüntető szabályozást, amely szerintük az alkotmányosságot és az Európai Unió jogát is sérti.

Ezzel eddig ismeretlen oldalát mutathatná meg a kormány – hangsúlyozzák. E fordulat a jogvédők szerint a belátó kompromisszumkészség első jele lehetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.