Vizsgálóbizottságot sürget a Jobbik a vörösiszap-ömlés miatt

Eseti parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a parlamentben a kolontári iszapömlés miatt.

Kepli Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője csütörtökön az ajkai timföldgyár előtt tartott sajtótájékoztatójá bejelentette: mihelyt sikerül a megfelelő számú képviselői aláírást összegyűjteniük, beadják az indítványukat. Közölte, a Lehet Más a Politika már jelezte, támogatja a kezdeményezésüket.

Kepli Lajos szerint a bizottságnak a katasztrófa okaival, illetve más magyarországi veszélyes üzemek tározóinak kivizsgáltatásával kellene foglalkoznia, továbbá azt eldönteni, milyen törvények megalkotására lenne szükség.

Kepli Lajos és ajkai jobbikos képviselőtársa, Ferenczy Gábor vörösiszappal teli gyermekfürdőkádat helyezett el csütörtökön az ajkai timföldgyár bejárata mellett, mondván: fürödjenek meg benne a MAL Zrt. vezetői. Használják egészséggel, hiszen azt állítják, hogy emberre veszélytelen ez az anyag - mondta Ferenczy Gábor a helyszínen.

Hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartják, hogy a timföldgyár tovább működhessen, hiszen ezerszáz embernek ad munkát, de a felelősöket feltétlenül el kell számoltatni. A Jobbik parlamenti képviselője szerint a timföldgyár ügyvezetése mindenképpen felelős a környezeti katasztrófáért, és felháborító, hogy mindössze tízmillió forintra kötöttek biztosítást egy ilyen hatalmas és veszélyes anyagokat tartalmazó területre.

Ferenczy Gábor szerint elképesztő, hogy semmiféle kiürítési, kitelepítési tervvel nem rendelkezett a gyár, s az érintett települések önkormányzatai sem.

Kepli Lajos ugyanakkor arra utalt, hogy a kolontáriak "magyar Csernobilként" emlegetik a katasztrófát. Mint mondta: az iszap maró lúg, és tele van nehézfémekkel, továbbá különösen félnek az emberek attól, hogy a megszáradt iszapot porfelhőként viszi majd a szél, és belélegzik a rákkeltő anyagokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.