Miért vadult meg a szegedi kísértetvillamos?

- Csak azt tudják, mi történt; azt még nem, hogy miért – nyilatkozta a Népszabadságnak Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. Tóth találgatásnak minősítette és cáfolta a Délmagyarország napilapban név nélkül nyilatkozó szakértő állításait, aki a villamos vezetőjét vádolta azzal, hogy három hibát is elkövetett, amelyek következtében elszabadult a jármű. A vezető az előírások szerint, ugyanazt csinálta, amit máskor is, amikor nem önállósította magát a jármű, állítja az igazgató. Az ügyben a Közlekedésbiztonsági Szervezet is vizsgálódik. Többek között a villamos fekete dobozát tanulmányozzák, de még az sem biztos, hogy rekonstruálható az az állapot, amelyben az eset megtörtént.

Kedd reggel a szegedi remízből elszabadult egy villamos, 30-40 kilométer sebességre felgyorsult, majd 960 méter megtétele után megállt. Szerencsére nem ütközött össze semmivel, és nem is siklott ki, noha két éles kanyart is bevett, illetve két forgalmas, lámpás kereszteződésen haladt keresztül. Az ügyvezető igazgató szerint a jármű vezetője leszállt váltót állítani, amikor a villamos, amelyen akkor nem volt senki, becsukta saját ajtaját, és elindult. A vezető az előírások szerint ugyanazt csinálta, amit minden más alkalommal, amikor nem helyezte magát menetüzembe a jármű.

A villamos a remíz bejáratánál, az első éles kanyarban leszakította a felső vezetéket – onnantól kezdve valószínűleg nem kapott áramot, de elképzelhető, hogy zárlat is keletkezett. A kísértetvillamos két kereszteződésen haladt át. Mindkettőben működtek a lámpák – nem tudni azonban, hogy érzékelték-e a járművet. Szerencsére nem történt baleset.

Megelőzhető, hogy a jövőben hasonló eset történjen? Erre a kérdésre Tóth István Tibor azt válaszolta: mindent megtesznek ezért, de megkönnyítené a dolgukat, ha a vizsgálat kétséget kizáróan megállapítaná, mi volt az oka, hogy menetüzembe kapcsolt a sok év óta használt, KT4-es típusú, Szeged testvárvárosai közül Nizza nevét viselő villamos.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.