Vizsgálja a Velencei Bizottság az igazságszolgáltatás átalakítását

Lassan már nincs olyan nemzetközi szervezet, amelyik ne látna komoly, a jogállamisággal össze nem egyeztethető problémákat a Fidesz-alkotmányban és a hozzájuk kapcsolódó sarkalatos törvényekben - mondja Bárándy Gergely MSZP-s képviselő.

A szocialista politikus által kiadott közleményben az olvasható: "Az Egyesült Államok és az Európai Unió kritikái már közismertek. Nem uniós szervként, múlt héten az Európa Tanács Monitoring Bizottsága, tegnap pedig a Velencei Bizottság érkezett tájékozódó látogatásra, Budapestre. A bizottság politikai pártokkal nem találkozott, csupán kormányzati szereplőkkel, civil szervezetekkel, a két bírósági felsővezetővel, valamint két parlamenti bizottsággal" - írja Bárándy.

A közlemény így folytatódik: "A nemzetközi szervezetek segíteni szeretnék a magyar kormányt abban, hogy az európai értékrenddel, s a jogállamisággal összeegyeztethető jogrendszert és államrendet alakítsanak ki - éppen az itt élő magyar emberek védelmében. Az instabil, kiszámíthatatlan, antidemokratikus jogrendszer, a központosítás, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása nem csupán és önmagában a demokrácia állapota miatt fontos. Kiszolgáltatottá teszi az állampolgárokat az állammal szemben, s az esetleges hibás döntéseknek megszűnik a kontrollja. Jórészt ennek köszönhető a befektetői bizalom visszaesése, valamint az egyre romló gazdasági helyzet. E jelenségnek komoly szerepe van abban, hogy a forint árfolyama az egekbe szökött, hogy az emberekre egyre nagyobb terheket tesz a kormány, s hogy hónapról hónapra újabb megszorításokat vezet be" - írja a szocialista politikus által jegyzett közlemény.

Bárándy hozzáteszi: "Ha az igazságszolgáltatás teljes függetlensége nem biztosított, nincsenek biztonságban az állampolgárok jogai sem. Nincs személyes és vagyonbiztonság, nincs biztonságban egyetlen befektetés sem, s nincs hatékony védelem az esetleges állami önkénnyel szemben. Szégyen, hogy a kormány olyan helyzetbe hozott bennünket, hogy - mint egyes volt szovjet tagköztársaságokban - szükség legyen nemzetközi vizsgálatokra az alapvető jogok védelmében. De ha már így történt, nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, fogadja meg a Velencei Bizottság ajánlásait, s ha jelentésükben szükségesnek ítélik, alakítsák át az igazságszolgáltatás rendszerét!" - írja Bárándy Gergely.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.