Vizsgálatok Spéder érdekeltségeinél

A „bankárháború” (a Takarékbank és az FHB ellen a bankszakma részéről indított verbális támadás) múlt heti kitörése után, a Habony-közeli média karaktergyilkos akcióival párhuzamosan sorra érkeznek a hírek az FHB-s Spéder Zoltán érdekeltségeinél indított hatósági vizsgálatokról.

Sajtóértesülések szerint szerdán házkutatást tartottak és adathordozókat foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál. Az információt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette, közölve: „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2016. január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást”, ennek folyományai lehetnek a mostani intézkedések, amelyek keretében „több más helyszínen is házkutatásokra és lefoglalásokra került sor”. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

A posta tájékoztatása alapján náluk is rendőrök jelentek meg. „Szerdán a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján, csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak, amely során a Magyar Postánál is eljártak” – közölte az állami társaság. Később az MNB cáfolta, hogy ők tettek volna följelentést. Az FHB csoport több üzleti szálon is kapcsolódik a Magyar Postához.

A 444.hu úgy értesült, hogy nyomozás folyik az Index kiadójánál is. A portál írása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május eleje óta minden adónemet vizsgáló, kiterjedt eljárást folytat a Spéder Zoltán birtokolta Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél, amely többek között az Index, a Portfolio.hu és a Napi.hu, továbbá az InfoRádió kiadója. Ez utóbbi esetben olyan átfogó vizsgálatról lehet szó, amely alapesetben az adóbevallás tényeinek utólagos ellenőrzését célozza. A NAV ellenőrei ilyenkor a könyvelést és a munkafolyamatokat is a helyszínen vizsgálják.

A Spéder érdekeltségeit érintő koncentrált fellépést a TV2 a „rejtőzködő milliárdosok” sorozatában bemutatott szubjektív portré vezette föl, amelyben a bankárt kizárólag a pénzzel törődő nagytőkésként mutatták be, szoros fideszes kötődése viszont kimaradt a riportból, amelyet a HVG.hu szerint ugyanaz a Kunfalvi Nóra készített, aki egy korábbi műsorban a volt MSZP-s Zuschlag János közreműködésével a pedagógustüntetések egyik arcát, Pukli Istvánt igyekezett lejáratni. A szintén Habony Árpádhoz kötődő Ripost, illetve 888.hu pedig egy neves olasz paparazzo – állítólagos – lesifotóival illusztrált anyagokkal járult hozzá az üzletember kommunikációs újrapozicionálásához.

Miután a fejlemények az FHB-papírok tőzsdei árfolyamát sem hagyták érintetlenül, az FHB Jelzálogbank a következő közleményt juttatta el lapunkhoz:

Az FHB Jelzálogbank NyRT rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének eleget téve tájékoztatja a tisztelt befektetőket az alábbiakról.

Az elmúlt napok során számtalan támadás érte az FHB Bankcsoportot és az FHB Jelzálogbank Nyrt. Igazgatóságának elnökét. Az FHB Bankcsoport, ahogy eddig sem, most sem válaszol az ilyen jellegű találgatásokat, rágalmakat, pletykákat tartalmazó cikkekre és megjegyzésekre. Az FHB Bankcsoport törvényesen, a jogszabályok által előírt módon, prudensen, az MNB folyamatos felügyelete mellett működik. Az FHB Bankcsoport mindenkor eleget tett és a jövőben is eleget fog tenni a vonatkozó törvények által előírt nyilvánosságra hozatali és közzétételi kötelezettségeinek annak érdekében, hogy megfelelő módon tájékoztassa ügyfeleit és befektetőit.

A hét folyamán a nyomozó hatóságok arról tájékoztatták a Társaságot, hogy ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak, amely során az FHB Bankcsoportot is megkeresték. A Bankcsoport vezetése mindenben együttműködik a rendőrség munkatársaival.

A Magyar Nemzeti Bank 2016. június 7. napján kelt, piacfelügyeleti bírságot megállapító határozatában foglaltakkal a Társaság nem ért egyet, ezért élni kíván az őt megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.
A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 2013. évi CXXXV. törvény napokban jóváhagyott változtatásai az Integráció működését, így az FHB Bankcsoport integrációs tagjai szabályozási környezetét lényegesen átalakították, azonban az integrációs törvény változásai az FHB helyzetét csak csekély mértékben érintik, hiszen az MNB az integrációba történt belépés óta is egyedileg és folyamatosan vizsgálja az FHB Bankcsoport összevont felügyelet alatt álló tagjait. Az FHB a szövetkezeti hitelintézeti integráció és a garanciaközösség tagjaként az ország második legnagyobb pénzügyi csoportjának része, amelynek egységét a törvény módosítása tovább erősíti

A Bankcsoport stratégiájában és működésében nem tervez változást: továbbra is a Család Bankja, emellett egyre jelentősebb szereplő a kis és középvállalati piacon. Az integráció többi tagjával együttműködve az országban az elsők között nyíltak meg az MFB Pontok az FHB fiókokban, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak új ügyfélkapcsolatok kialakítására.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.