Vizsgálat indult az ELTE-n a hallgatók listázása miatt

Azonnali vizsgálat indult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az esetleges hallgatói listák ügyében - mondta Fábri György, az intézmény kommunikációért felelős rektorhelyettese kedden az MTI-nek.

Közlése szerint az egyetem rektora, miután kedden reggel a sajtóból értesült bizonyos hallgatói listákról, azonnal vizsgálóbizottságot hozott létre. A testületben a rektori vezetés vesz részt, és amint eredményre jutnak, rögtön tájékoztatják a nyilvánosságot - ígérte Fábri György. A rektorhelyettes kijelentette: az az egyetem érdeke, hogy minél előbb tisztázzák a helyzetet.

Hozzátette: az egyetemnek a törvény alapján és a szellemiségét tekintve is az a megkérdőjelezhetetlen álláspontja, hogy az ELTE-n a pártpolitikának nincs helye. Ehhez az egyetem rendkívül következetesen tartja magát - tette hozzá.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kíván nyilatkozni, amíg az ELTE ki nem vizsgálta a hallgatók listázásával kapcsolatos ügyet - közölte Nagy Dávid elnök kedden az MTI kérdésére.

Az atv.hu keddi írása szerint éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata (HÖK), amely hagyományosan a Jobbik bázisának számít, hiszen 2005 óta a BTK HÖK elnökei mind Jobbik-tagok voltak. A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

A portál birtokába került dokumentum alapján a diákok egy részénél nem sikerült profilt alkotni, sokukat pedig pozitívan jellemeznek a készítők: „Harcos környezetvédő”; „Rendes néptáncos katolikus lány”; „Színházi alkalmazott, tehetségesnek tűnik”; „Aranyos pázmányos kiscsaj”; „Egy hétig volt a dévai árvaházban és még szép is”; „Forma a csávó”; „Zene és irodalomszerető”. „Pörgős ivós”; „Ismerős arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”; „Egészséges világlátású klassz csaj”; „MTK szurkoló, de amúgy refi”.

Vannak ugyanakkor negatív jellemzések, például ilyenek: „Koliba nem vesszük fel”; „A puszta léte terheli az OEP-et. Cicu-kutyu, semmit nem csinál szabadidejében.”; „Lelkes antifatista”; „Elempés libernyák”; „Szektás”; „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”; „Szerintem cigó”; „Biztos, hogy ratyi”; „Családcentrikus focibuzi”; „Ószövetségiek”; „Csúnya, állatszerető buta p…”; „Latinmániás minifeminista”; „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”; „Vicces gyerek udvari bolondnak jó lehet”; „Raszta füves rocker”; „Alter katolikus lányka”; „Langy fideszes”; „Csúnya zsidó feje van”; „Elk… liberális”; „LMP-s p…, ne vigyük le!”; „Belpesti zsidó p…”; „Kis liberó buzigyerek”. 

Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK elnöke a portálnak elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektorhelyettese elképzelhetetlennek nevezte a listázást, ám ha mégis történt volna ilyen, az szerinte a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Az MSZP közleményben arra kérte az egyetem vezetését: a tisztánlátás érdekében az ELTE vezetése nyilatkozzon az ügyről, és tisztázza, léteznek-e ilyen listák. Az MSZP szóvivője, Török Zsolt sürgette, hogy ha igaz a hír, az egyetem vezetése nyilatkozzon arról, indít-e vizsgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.