Vizsgálat indul az Omninvest állami támogatása miatt

Vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál (NKTH). Matolcsy György azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert egyes vélemények szerint az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. és az NKTH között, a H1N1 elleni vakcina kifejlesztésére és gyártására vonatkozó szerződés jogi aggályokat vet fel. A minisztérium mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat.

Vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter, hogy kiderüljön, igazak-e a hírek, amelyek szerint saját magát bízta meg az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével. A Magyar Kormány 2010. elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásainak megfelelően arról döntött, hogy Magyarországot az újinfluenza elleni vakcina kutatási és gyártási központjává teszi.

A döntés után az NKTH a jogszabályi kereteknek megfelelően kiírt egy nyílt pályázatot, amire egyedül csak a projektre alakult Omninvest Development Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. jelentkezett. A 3 milliárd forint összköltségű programba a Magyar Állam 2 milliárd forinttal szállt be, míg a kutató cégre 1 milliárd forint előteremtése hárult.

Egyes információk szerint az Omninvest Development a kutatások elvégzésére egy közbeszerzési eljárást írt ki, amelynek a győztese az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. lett. A jelenleg hatályos törvények és jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehet „megvásárolni." A nemzetgazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóság is vizsgálatot folytat.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.