Vizsgálat a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában

Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában arról, hogy az intézmény a diagnosztikai szolgáltatásokért jogosan kér-e térítési díjat a betegektől, valamint betartja-e a várólista-vezetés jogszabályban előírt feltételeit

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn vizsgálatot rendelt el a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában arról, hogy az intézmény a diagnosztikai szolgáltatásokért jogosan kér-e térítési díjat a betegektől, valamint betartja-e a várólista-vezetés jogszabályban előírt feltételeit -  áll a tárca közleményében. Az ügy kivizsgálására az Egészségügyi Minisztérium az Egészségbiztosítási Felügyeletet és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt kérte fel.

A közlemény szerint az intézmény köteles térítésmentesen ellátni azokat a betegeket, akik beutalóval érkeztek. Ha közfinanszírozott szolgáltatáson túl is végez tevékenységet, azt átláthatóan, elkülönítetten kell tennie. A közfinanszírozású szolgáltatásban pénzért a várólistán senki sem kerülhet előrébb.

A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint azonnali szigorú vizsgálatot rendelt el a Kaposvári Egyetem rektora az egyetem felügyelete alá tartozó egészségügyi centrum vezetője ellen a rákdiagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatban. A daganatos betegségtől tartó betegek két-három hónapot is sorban állnak rákdiagnosztikai vizsgálatokért, miközben az intézménynél nincs is hivatalos várólista. A várakozást úgy kerülhetik el a betegek, ha egy kft.-nél jelentkeznek, amely bérbe vette az egészségügyi centrum gépeit, ilyenkor azonban a térítési díjat maguknak kell állniuk.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy a bérleti szerződés érvényessége kétséges, mert a centrum igazgatója egyedül nem írhatta volna alá, ráadásul a betegek által kifizetett díj szemet szúróan magas: kétszer-háromszor annyi, mint amennyit az ilyen vizsgálatok után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az állami intézménynek fizetne.

A cikk szerint kapcsolatba hozható egymással a gépeket bérlő magáncég egyik tulajdonosa és a gépeket bérbeadó egészségügyi centrum igazgatója.

 

Rendelő-felújítás Nyersgesújfalun

Megkezdődött az egészségügyi központ felújítása Nyergesújfalun; a létesítményt csaknem félmilliárd forintból a jelenlegi alapterület duplájára bővítik, az ellátást sebészeti és ultrahangos kezelésekkel egészítik ki. A felújításra 400 millió forintos támogatást nyert a település uniós forrásokból. A hatvanas évek elején épült rendelőnek ez az első jelentős átépítése. A 2010 május végére elkészülő bővítés után öt új munkahely jön létre a központban. Kistérségi önálló járóbeteg-szakrendelők fejlesztésére közel  kétmilliárd forintos, vissza nem térítendő pályázati keret állt rendelkezésre a Közép-dunántúli régióban. Komárom-Esztergom megyéből Nyergesújfalu mellett Bábolna nyert 101 millió forintot egészségügyi intézményeinek fejlesztésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.