Víz nélkül a miskolci végeken

Jobbikos segítséggel zárták el a vizet több családnál Lyukóvölgyben. A párt önkormányzati képviselőjének érvelése szerint mivel a környéken más vízvételi lehetőség nincs, az érintett családoktól el kell venni a gyerekeket. A lyukóvölgyiek azt üzenik, ne próbálkozzanak ilyesmivel.

Az egyik családnál hat, a másiknál négy, a harmadiknál két pici gyerek. Főzni, mosni, tisztálkodni kellene, de nem lehet, mert az ivóvízellátásért felelős Kohász Kertszövetkezet kedden egy buldózerrel levágatta a vízvezetéket azoknál a családoknál, ahol tartozást halmoztak fel. Sajátos módon az eseményhez a Jobbik helyi képviselői asszisztáltak, akik videóra vették a történteket.

Miskolcon járunk, a Lyukóvölgyben, ahol közel hetven évig működött szénbánya. Miután 2004-ben bezárták, a korábban ezer embernek munkát adó térségbe főként hajléktalanok, környékbeli roma családok, kispénzű, elszegényedett nyugdíjasok költöztek. Hétvégi házas, kevés komfortot adó övezet ez, ahol a perifériára szorult emberek munkalehetőség híján hulladékvasak gyűjtögetéséből és segélyekből élnek.

Hivatalosan közel háromezer szavazásra jogosult polgár lakik itt, óvatos becslések szerint azonban a gyerekeket, s az alkalmi beköltözőket is ideszámítva az itt élők létszáma meghaladhatja akár a hatezret is. A rendőrség rendszeresen tart itt úgynevezett „totális közbiztonsági akciót”, mert a bűncselekmények száma az utóbbi években megemelkedett: főként az itteni hétvégi házakba törnek be, a hobbitelkekről lopják el a terményt, kerékpárok, motorok tűnnek el. Az állandó rendőri jelenlétet eddig a vasgyári rendőrőrs biztosította. Kriza Ákos polgármester jelenlétében épp aznap délután avatták fel a Lyukói Közösségi Házban kialakított körzeti megbízotti irodát, amikor a kertszövetkezet elvágatta a vízvezetéket a Pipacs és Tulipán utca környékén.

A huszonkét éves Enyedi István idén februárban vásárolt házat a Lyukóvölgyben: a vasgyári lakótelepről költözött ide édesanyjával, feleségével és két kisgyerekükkel, mert úgy tervezték, hogy a négyezer négyzetméteres telken állattenyésztésbe kezdenek, tyúkokat tartanak, hogy a család megélhetését biztosítsák. A kertszövetkezet vezetője pár héttel a beköltözésük után azzal kereste meg őket, hogy a vízórájukon 25 ezer forintos tartozás van, azt ki kell fizetniük.

– Mondtam, hogy azt a pénzt talán az előző tulajdonostól hajtsák be, én tiszta lappal indultam, s ha szerződést kötünk, rendesen fizetem majd a törlesztőrészletet, meg az évi ötezer forintos szövetkezeti tagdíjat – meséli a családfő. Hozzáteszi: ő maga telefonon beszélt az előző tulajdonossal, aki azt állította, hogy rendezte a tartozást, ám mint mondta, a befizetésről nem kapott bizonylatot a kertszövetkezettől. Ennek ellenére Enyedi Istvánékat is elzárták a víztől, s most kénytelenek az otthonuktól nagyjából egy kilométerre lévő közkúthoz járni. A családfő jogtalannak tartja a kertszövetkezet lépését, miután neki nincs tartozása, hisz a vízszolgáltatásról még szerződést sem kötöttek.

Jogi elégtételt követel Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom aktivistája is, aki körbejárta az érintetteket. Szavai szerint romák és nem romák egyaránt áldozatul estek az akciónak, családonként jellemzően 20-40 ezer forintos tartozás miatt: előzetesen senki nem értesítette őket erről a lépésről, s hivatalos eljárás sem indult a pénz beszedésére. Kilenc házat zártak el a víztől, hátralékuk együttesen nagyjából két-háromszázezer forint lehet. A szövetkezet azonban ennél jóval nagyobb összeggel, több mint kétmillió forinttal tartozik a miskolci MIVÍZ Kft.-nek. Dancs Mihály épp ezért nem érti, hogy miért pont ezzel a kilenc, zömmel roma családdal kellett példát statuálni, ráadásul jobbikos asszisztálással, noha az adatok szerint jóval többen tartoznak a szövetkezetnek.  

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kerestük Gerőcs Jánost, a miskolci Kohász Kertszövetkezet elnökét, ám ő kikapcsolta a telefonját. Korábban a Hvg.hu-nak elmondta: az eset nyilvánosságra kerülése óta több életveszélyes fenyegetést is kapott. Közölte: áprilisban tartottak közgyűlést, ahol a tagság egy hónapos határidőt szabott meg a területen élőknek az adósságuk rendezésére. A száznyolcvan tagú kertszövetkezet lassan a csőd szélére sodródik, mert tartozásaik összege elérte a kétmillió forintot. – Mindez abból adódik, hogy egyre több család nem hajlandó befizetni az évi ötezer forint tagsági díjat, de manipulálnak a vízmérő órákkal is, már ahonnan még nem lopták el. Van viszont a területen egy fővízmérő, ami alapján minden hónapban küldi a számlát a Miskolci Vízmű Kft. (MIVÍZ), amit ki kell egyenlíteni – mondta a kertszövetkezet elnöke. Arra kérdésre, hogy miért kért segítséget a Jobbiktól az akció végrehajtásához, azt válaszolta: „ők mindent videóztak, és azzal majd bizonyítani tudják, hogy minden szabályosan történt”.

A miskolci polgármesteri hivatalban azt közölték: mivel magántulajdonról van szó, így nem illetékesek a vízvitában. A nehéz helyzetben levő családok, amennyiben az önkormányzathoz fordulnak, segítséget kapnak.

Jakab Péter, a Jobbik miskolci képviselője tudósítónknak azt mondta: van olyan család a Lyukóvölgyben, ahol már két-három éve nincs víz. Áldatlan állapotok uralkodnak több helyen, nagy a fertőzésveszély, nincs szemészállítás, a kéményeket nem ellenőrzi senki, s akad olyan telek, ahol illegális hulladéklerakó működik. – Ha erről az önkormányzati üléseken beszélünk, nem tudunk átlépni egy ingerküszöböt, mindenki azt hiszi, ez csak valamiféle „jobbikos mantrázás”, miközben valós problémára szeretnénk felhívni a figyelmet. Épp ezért inkább a hatóságokhoz fordulunk, a jegyzőnek vagy épp a gyámhivatalnak teszünk bejelentést arról, hogy veszélyeztetett környezetben élnek gyerekek – tette hozzá.

A jobbikos képviselő szerint hiába működik családsegítő szolgálat a Lyukóvölgy közepén, ha az ott dolgozók homokba dugják a fejüket. – Pedig elég lenne csak az ablakon kinézni, láthatnák, mi veszi körbe őket – fogalmazott. Közölte: amikor pártja képviselői a családsegítő intézetnél szerettek volna bejelentést tenni a lyukóvölgyi problémákról, elutasították őket, mondván: nem érintettek.

Jakab Péter közölte: a víz elzárásával a közelben nincs más vízvételi lehetőség és közkút sem, ezért az itt élő gyerekek olyan fokú veszélyeztetésnek vannak kitéve, amely immár a gyerekvédelmi szolgálatok beavatkozását igényli. Dancs Mihály roma jogvédő erre így reagált: a lyukóvölgyiek azt üzenik a Jobbiknak, ne próbálkozzon a gyerekeik elvételével! Közölte: jövő héten a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársai is a helyszínre érkeznek, s megpróbálnak segíteni a bajba jutott családokon. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.