Papcsák feljelentést tett a hangfelvétel miatt

„Olyan kínos ügyről van itt szó, amiről még Orbán Viktorral se lehet beszélni” – mondja egy férfi egy kedd éjjel kiszivárogtatott titkos hangfelvételen, amelyen az hangzik el, hogy a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-vel szerződő cégeknek a munkadíj húsz százalékát vissza kellett adni a vagyonkezelő akkori vezérigazgatójának: Mazsu Gergelynek. S a cégek adták is, csak akkor kezdtek el háborogni, amikor már a fennmaradó pénzt se kapták meg maradéktalanul – hallható.

A felvételen erről beszélő férfi – Várnai László, az LMP helyi önkormányzati képviselője szerint Katona Károly vállalkozó öccse, Katona Zoltán – személyesen is érintett az ügyben. Egy 2011-es pályázatot emleget, amelyet a XIV. kerület tulajdonában lévő lakóépületek és intézmények felújításának munkálataira írtak ki. A munkát eredetileg 1,4 milliárdra becsülte az önkormányzat, de végül 480 millióra szerződtek. A felvétel tanúsága szerint a nyertes HBF Kft.-nek ebből kellett százmilliót visszaosztania Mazsu Gergelynek. Papcsák Ferenc zuglói polgármester, egykori elszámoltatási kormánybiztos állítólag meglepődött, hogy Mazsu ennyit kért, mert ő beérte volna 5 vagy akár 2 százalékkal is. De a vállalkozó a felvétel tanúsága szerint erősen kételkedik abban, hogy Mazsu Papcsák tudta nélkül mert volna „csibészkedni”. Egyébként eleinte azt hitték: pártkasszába folyik az a sok pénz, de azután rájöttek hogy saját zsebre dolgoznak. „Ezért se kellett volna Papcsákot beengedni az üzletbe, mert túl kapzsi, neki nem elég, hogy csak úgy csordogáljon a jó...” – mondja. 

A Zuglói Vagyonkezelő Zrt. a felvétel szerint még 45-50 millióval tartozik a HBF Építő Kft.-nek, amely ellen időközben csődeljárás indult. Lapunk Katona Zoltánt is megpróbálta elérni, ám a cég irodájában senkit sem találtunk. Hasonló sors vár a neki dolgozó alvállalkozók egy részére is.

A hangfelvételen Katona azt állítja, nem egyedi esetről van szó, a pénz bizonyos százalékának visszacsorgatása a „bevett üzletmenet” része. A felvételen egy másik kétes szerződésű bölcsőde és óvodafelújítást is felemleget, amelyről korábban lapunkban is beszámoltunk. A gyanús körülmények között szerződött cég, a Ligetsor-Bau Kft. állítólag szintén „megrogyott”, de csődbe azért nem ment. 

A felvétel tanúsága szerint Katona a segítség reményében öntötte ki a szívét az őt hallgató Ferdinandy István fideszes alpolgármesternek. Nem biztos, hogy a megfelelő embernek. A korábban oktatási és szociális ügyekért felelős alpolgármester viszonya meglehetősen régóta feszült Zugló első emberével. Nyíltan azonban csak a BVSC sporttelepének önkormányzati átvételekor csaptak össze a felek. Ferdinandy, az önkormányzat fideszes képviselőinek többségével egyetemben úgy vélte, hogy a leromlott állapotú sportlétesítmény működtetése túlzottan megterhelné a kerületi kasszát. Az ügyben összehívott testületi ülésen végül egyetlen szavazattal Papcsák diadalmaskodott. Ezután a polgármester kezdeményezte Ferdinandy alpolgármesteri tisztségéből való visszahívását, de a testület nem szavazta meg a javaslatot. Ezt követően Papcsák magához vonta az oktatásügyet, míg a szociális területet rábízta másik helyettesére, Rozgonyi Zoltánra. Ferdinandy most éppen a Papcsák ellen lázadókat gyűjti maga köré. Szerdán Ferdinandyt is hiába kerestük.

Az ellenzéki pártok annál beszédesebbek voltak. A Demokratikus Koalíció (DK) írásban arra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból kezdjen nyomozást az ügyben, mivel az nehezen elképzelhető, hogy Papcsák mit sem tudott a pénz visszaosztásáról. Az LMP viszont meg is tette a feljelentést a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés gyanúja miatt a zuglói hangfelvétel ügyében – jelentette be Schiffer András frakcióvezető, aki szerint ha igaz a hangfelvétel, akkor „a kormánypárt maffiaszervezet-szerűen működik”. A kerületi LMP, Várnaival az élen tüntetést szervez a polgármester lemondását követelve. Feljelentést tesznek a zuglói hangfelvétel miatt a szocialisták is, akik szerint a kormánypártot érintő feltételezett korrupciós ügyben Orbán Viktor miniszterelnöknek is meg kell szólalnia. Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes a XIV. kerületi önkormányzat épülete előtt szerdán tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ha a felvételen hallható információk valódinak bizonyulnak, akkor „az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó, amely miatt az elkövetőknek az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük”.

A zuglói önkormányzat közleményben reagált az ügyre. Eszerint csupán sértett emberek rágalmazásáról van szó. Mint írták, a felvételen hallható vállalkozó a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló Ferdinandy. A hangfelvétel szerintük megrendezett beszélgetés. A polgármester rágalmazás, becsületsértés és hamis vád bűncselekmények alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a zuglói rendőrkapitányságon.

Lukács Zoltán, frakcióvezető-helyettes és Imre Gergely,az MSZP zuglói frakcióvezetője a XIV. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt
Lukács Zoltán, frakcióvezető-helyettes (j) és Imre Gergely,az MSZP zuglói frakcióvezetője (b) a XIV. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt (Papcsák)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.