Vita a szakszervezeti pártról

Cáfolja a Liga Szakszervezetek a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének kizárásáról lapunkban megjelent információt. Közleményük szerint "az FRDÉSZ a mai napig teljes jogú tagja a Ligának. A szeptember 24-i tanácsülésen, ahol az FRDÉSZ működése és a Liga alapszabálya közti esetleges diszharmóniák rendezéséről tárgyalnak a küldöttek, az előterjesztés szerint nem kerül sor az FRDÉSZ kizárására".

Lapunk előzőleg arról írt: a Liga Szakszervezetek számára elfogadhatatlan, hogy három rendvédelmi szakszervezet, a tűzoltók, a vámosok és a börtönőrök érdekképviseleti szervezetei Szövetség az Egységes Magyarországért néven a közelmúltban pártot alapítottak. Ezért döntéshozó testülete, a Liga Tanács a szeptember 24-ére összehívott ülésén kizárja a mintegy 31 ezer tagot számláló tagszervezetét, az FRDÉSZ-t. Az indoklás szerint a rendvédelmi szakszervezetek ugyanis nem szervezhetnek pártot, tagjaik be sem léphetnek politikai tömörülésbe.

Az ügy hátteréről megkérdeztük Kónya Pétert, az FRDÉSZ elnökét (őt előző nap nem sikerült elérnünk), aki azt mondta: valóban létezik egy előterjesztés a Liga Tanács előtt. Ezt az FRDÉSZ is meg kívánja vitatni. Valójában a szövetséghez tartozó három szakszervezet tagjai alapítottak pártot, amelynek elnöke a Hivatásos Tűzoltók
Független Szakszervezetének vezetője lett.

- A szolgálati törvény azt mondja ki, hogy katonák, a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz tartozók, valamintrendőrök nem lehetnek pártok tagjai, tűzoltók, vámosok és börtönőrök viszont tagok lehetnek, csak párttisztséget nem viselhetnek - hangsúlyozta.

Kónya Péter érvelése szerint a Liga és az FRDÉSZ alapszabálya is csak a szervezetekre és a tisztségviselőkre vonatkozóan írja elő a pártoktól való függetlenséget. Amikor a szövetség vezetésének tudomására jutott, hogy az új párt tisztségviselői között ketten az FRDÉSZ-ben is választott tisztséget töltöttek be, másnap az ellenőrző bizottságot vizsgálatra kérték fel, s arra szólítottak fel, hogy szüntessék meg ezt a helyzetet. Egy nappal később egyébként mindkét érintett lemondott posztjáról. A szövetség elnöke leszögezte, hogy pártfüggetlenségüket a jövőben is fenntartják.

Arra a felvetésünkre, hogy a hivatásos tűzoltók szakszervezetének vezetője, Kajsza Zoltán pártelnöki tisztet is vállalt, Kónya Péter úgy reagált: az FRDÉSZ-ben az elnökség tagjai nem választott tisztségviselők, őket saját tagszervezeteik delegálják a testületbe. Az már a tagszervezet felelőssége, hogy visszahívja-e párttisztséget vállaló vezetőjét.

Az tehát egyértelmű, hogy ügy van a Liga és az FRDÉSZ háza táján. További fejlemények: a jövő hét csütörtökjén várhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.