Vita a külföldi e-voksolásról

Az szaktárca várja a KDNP javaslatát a külföldön szavazás szabályozásával kapcsolatban, eddig ugyanis nem érkezett ilyen előterjesztés. Az Országos Választási Bizottság KDNP-delegáltja korábban azt mondta, nem jó megoldás a külképviseleteken az elektronikus szavazás.

Az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) kíváncsian várja a KDNP javaslatát a külföldön szavazás szabályozásával kapcsolatban - közölte a tárca Vejkey Imre csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva, ahol az Országos Választási Bizottság (OVB) KDNP-delegáltja azt mondta, nem jó megoldás a külképviseleteken az elektronikus szavazás.

Az önkormányzati tárca közleményében emlékeztetett: egyeztetésre hívták a parlamenti pártok képviselőit, hogy közös megoldást találjanak a külföldön szavazás jövő évtől hatályos szabályaira. A jelenleg érvényes törvényi szabályok ugyanis az év végén hatályukat vesztik. Az ÖM az elektronikus szavazás egy speciális módjára tett javaslatot a pártoknak.

"A külső és független szakértők által vizsgált és számba vett módszerek között ez az eljárás a legtámogatottabb, amely megfelel az Alkotmánybíróság által támasztott elvárásoknak" - fejtették ki; hozzátéve, költséghatékonysága mellett ez a megoldás illeszkedik leginkább az országgyűlési választási rendszer jelenlegi struktúrájához.

Az Önkormányzati Minisztérium leszögezte, a külföldön szavazás témájában - tekintettel a szabályozás kétharmados jellegére - a parlamenti pártok közötti konszenzusra van szükség. A tárca továbbra is nyitott más, a követelményeket teljesítő megoldásra, bár ilyen javaslattal eddig a KDNP nem állt elő - zárul a minisztérium közleménye.

Vejkey Imre csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a Kereszténydemokrata Néppárt szerint nem jó megoldás a külképviseleteken az elektronikus szavazás bevezetése.

Az OVB KDNP-delegáltja felidézte: az önkormányzati tárca vezetője a külképviseleti szavazás szabályainak megreformálására javasolta az elektronikus voksolás bevezetését. A szakpolitikus több nemzetközi példára hivatkozva azt mondta, a voksolásnak ez a formája a világ más pontjain már megbukott, biztonsága nem garantálható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.