Visszavonták a gyanús zuglói pláza-projektet

Visszavonta a Bosnyák téri városközpontba tervezett nagyberuházásra, a Mundo-projektre vonatkozó határozatait a XIV. kerületi képviselő-testület - közölte a polgármesteri hivatal.

Kedden visszavonta a zuglói képviselő-testület azokat a korábban "vékony többséggel megszavazott határozatokat, amelyeket Weinek Leonárd polgármester felfüggesztett, mert véleménye szerint nem szolgálta a helyi közösség érdekeit, és megfelelő ellentételezés nélkül jelentős előnyökhöz juttatta volna a városközpont helyett plázát építeni szándékozó lengyel beruházót" - olvasható az örkormányzat közleményében.

Weinek Leonárd - akit az SZDSZ színeiben választottak meg polgármesternek, de július 12-én kilépett a pártból - novemberben újratárgyalást kezdeményezett az ügyben. A polgármester szerint a módosítások előnytelenek lettek volna Zuglóra nézve és nem mozdították volna elő a városközpont fejlesztésének megkezdését sem, így "újabb, szimbolikus jelentőségű, közpolitikai kultúraváltó győzelem született a kerület érdekében (...), a testület mostani döntése alapján nem érvényesülhettek a nyers befektetői érdekek a kerület érdekeivel szemben".

A Bosnyák tér átalakítására még a korábbi, fideszes vezetésű önkormányzat írt ki ötletpályázatot. A nyertes terv szerint elsősorban közösségi célú, parkosított, családbarát városközpontot alakítanának ki az eredetileg sportcélú besorolású területen.

A kerület a program megvalósításához beruházót keresett; a futballpálya nagyságú ingatlanterületet végül négymilliárd forintért egy lengyel cég, az Echo Investment vásárolta meg azzal, hogy az ötletpályázat szerinti városközpontot építi meg. A cég később - az eredeti terveket jelentősen átalakítva - városközpont helyett plázát tervezett a területre, a felvázolt elképzelésekkel azonban a kerületi frakciók nem értettek egyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.