Visszavonták a gyanús kerékbilincs-tendert a Terézvárosbsn

Visszavonta a terézvárosi önkormányzat kedden a köztereken szabálytalanul parkoló autók kerékbilincselésére kiírt közbeszerzési hirdetményt - tájékoztatta a kerület az MTI-t.

A döntést a VI. kerület vezetőinek és a pártok frakcióvezetőinek támogatásával kezdeményezte Verók István polgármester, a további intézkedésekről a jegyző vizsgálata alapján szeptemberben dönthet a képviselő-testület - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a terézvárosi önkormányzat vezetőinek, valamint az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz frakcióvezetőinek a részvételével tartottak kedden egyeztetést, amelyen a jelenlévők teljes egyetértésével és politikai támogatásával egyhangúlag döntöttek a közbeszerzési hirdetmény visszavonásáról.

A döntés értelmében a képviselő-testület szeptember 24-i üléséig olyan döntéselőkészítő tanulmányt készítenek Sajtos Csilla, a kerület jegyzőjének vezetésével, amely tartalmazza, hogy a kerület milyen módon tudná saját gazdálkodó szervezet útján megoldani a kerékbilincselést.

Az önkormányzat a közleményben emlékeztetett arra: a képviselő-testület június 25-én döntött a közterületen szabálytalanul parkoló autók kerékbilincseléséről szóló közbeszerzési eljárás kiírásáról. A pályázat elbírálásának határideje 2009 szeptembere lett volna, ekkor jár le a feladatot ellátó Centrum Parkoló Kft. egyéves szerződése. Az önkormányzatnak tehát a következő hónap végéig, a jegyző vizsgálatának eredménye alapján kell meghoznia a döntést arról, hogy a kerületben milyen szervezeti formában végzik majd a kerékbilincselést.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke július 22-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kerületi lakosok és az MDF is tiltakozik az ellen, hogy újabb tíz évre szerződést kössön Terézváros a Centrum Parkoló Kft.-vel. A politikus úgy fogalmazott, hogy "Terézvárosban a gombhoz varrják a kabátot", az előre kiválasztott céghez írják ki a pályázatot, a pályázati feltételek szinte teljesen egy cégre íródtak.

Bajor Zoltán, Terézváros alpolgármestere szerint rosszindulatú az MDF elnökének azon feltételezése, hogy a terézvárosi önkormányzat egy adott parkolócéget szeretne "bebetonozni" a pozíciójába.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a múlt héten vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást a terézvárosi közterület-felügyelet vezetője, Farkas Kálmán ellen, mert a gyanú szerint tavaly és az idén minden hónap elején az előző havi kerékbilincselések számától függően 500 ezer és 800 ezer forint közötti "ösztönzési pénzt" fogadott el a Centrum Parkoló Kft.-től, hogy a közterület-felügyelők több kerékbilincset helyezzenek ki. A gyanú szerint Farkas Kálmán az átvett összegből minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is.

Farkas Kálmánt - akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint a közterület-felügyeleti vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el.

Az ügyben gyanúsítottként hallgattak ki a kerületi közterület-felügyelet egyik munkatársát is, valamint a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetőjének helyettesét, Dudás Gábort. Dudást és Farkast augusztus 10-én érték tetten, amikor Dudás 215 ezer forintot adott át a Centrum Parkoló Kft. székhelyén a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.