Visszavonták a 25 milliárdos szoftvertendert

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) új, megbízott főigazgatója visszavonta azt a közbeszerzési kiírást, melyet a "Microsoft (vagy azzal egyenértékű) és Novell (vagy azzal egyenértékű) szoftverlicencek, valamint kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére" hirdettek meg még az év elején, 25 milliárd forint keretösszegre.

A Microsoftot (MS), illetve annak stratégiai partnerét, a Novell-t "a közérthetőség kedvéért" nevesítő kiírás  jóvoltából újabb huszonötmilliárd forint közpénzt költhettek volna a közigazgatási, illetve oktatási intézmények által használt számítógépes programok bérlésére, miközben még az előző közbeszerzéssel kapcsolatos jogvita sem zárult le.

Többek között a jogvitára hivatkozik az új kiírást visszavonó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság is. Kérdésünkre a KSZF azzal indokolta a visszavonást, hogy a hirdetményt január 10-én tették közzé, január 15-én pedig új vezetőség lépett hivatalba. Az új vezetőség pedig értékeli a korábbi Novell és Microsoft licenc beszerzésre vonatkozó keret-megállapodás teljesülési adatait, eszerint a 25 milliárd forintos keret-megállapodás 5 milliárd forint teljesülésnél tart - vagyis csak a keret ötödét hívták le. A KSZF közlése szerint ezen kívül vizsgálják a korábbi közbeszerzés alapján indult pert is.

A tavalyi tendert a Gazdasági Versenyhivatal képviselője támadta meg bíróság előtt, a pert első fokon elvesztették. Szerdán Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője a NOL-nak azt nyilatkozta, még ezen a héten benyújtják a fellebbezést az Ítélőtáblához (igazából már az ünnepek előtt fellebeztek, de a részletes indoklással csak mostanra készültek el).

A tavalyi, 25 milliárdos közbeszerzést (amelyet az előző évekhez hasonlóan, az MS beszállítói nyertek) az EU versenyjogi biztosánál támadták meg a nyílt forráskódú - azaz szabadon terjeszthető és fejleszthető, többségében ingyenes - szoftverek terjesztői, akik a szoftveróriás monopóliumának bebetonozását látták a szoftvertenderben.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e megnyitni a szoftvertendert a nyílt forráskódú alkalmazásokat terjesztő cégek előtt, a KSZF "határozott igennel" válaszolt, ahogy az egyes informatikai tárgyú központosított közbeszerzési eljárások alapján már 6 éve elérhetnek a kormányzati intézmények különféle open-szoftvereket, így például SuSe és RedHat Linux termékeket, OpenOffice termékeket is (a Suse Linux mellesleg a Novellnek, a Microsoft stratégiai partnerének a terméke - A Szerk.).

A huszonöt milliárd forint visszafizetésére szólította fel Steve Ballmer MS-vezérigazgatót az a "rajongó" is, aki tojással dobta meg Ballmert egy tavalyi, budapesti előadásán (lásd a mellékelt videófelvételen). Az esetről több vezető külföldi hírügynökség, televízió is beszámolt, az incidens után még tojásdobáló játék is készült.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.