Visszavonták Sós Tamás doktori fokozatát, de nem mond le

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) visszavonta Sós Tamás doktori fokozatát. A szocialisták Heves megyei elnöke elismerte, hogy nem a formai követelményeknek megfelelően idézett a dolgozatában, de politikai támadásnak tekinti az ügyet, és elmondta: nem mond le posztjáról - hangzott el az M1 péntek esti Híradójában.

Mint felidézték: a HírTV Célpont című műsora februárban számolt be arról, hogy szerintük az MSZP Heves megyei elnökének doktori disszertációjában 68 olyan szövegrész van, amelyeket mások korábbi tudományos munkáiból használt fel a szerző, forrásmegjelölés nélkül. Sós Tamás azt mondta, a lényeges rész, vagyis a kutatás a saját munkája.

Később a HírTV arról is beszámolt, hogy információik szerint a kutatást sem teljes egészében a szocialista politikus végezte, hanem a Heves Megyei Pedagógiai Intézet akkori igazgatója segített neki, akinek Sós Tamás megyei elnökként a felettese volt. Az MSZP-s politikus pert indított, illetve feljelentést tett az ügy miatt a műsor készítői ellen.

Az egyetem megvizsgálta Sós Tamás disszertációját. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese pénteken az M1 Híradónak elmondta: doktori disszertációba nem az idézési normáknak megfelelően kerültek be vendégszövegek és ez a hivatalos egyetemi szabályzat alapján indokolja, hogy a szocialista politikus doktori fokozatát visszavonják.

Sós Tamás telefonon azt mondta a Híradónak: még nem kapott hivatalos értesítést doktori fokozatának visszavonásáról. Azt elismerte, hogy nem feleltek meg a formai előírásoknak a dolgozatban használt idézetek. Ugyanakkor politikai támadásnak tartja az ügyet, mert szerinte magánügy, hogyan szerezte a doktori címét.

Sós Tamás arról is beszélt, hogy az ő személyiségi jogai sérültek, ezért nem kér bocsánatot és nem vonja vissza a feljelentését az ügyet kirobbantó műsor készítőivel szemben. A szocialisták Heves megyei elnöke azt is elmondta, nem mond le az MSZP-n belüli posztjáról.

A szocialista párt sajtófőnöke a Híradó megkeresésére azt közölte: pénteken értesültek a doktori cím visszavonásáról, nincs arról információja, hogy milyen lépéseket tervez az MSZP.

Sós Tamás az elmúlt négy évben az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának volt a tagja. A baloldali összefogás egyéniben és országos listán is képviselőnek jelölte a politikust, Sós Tamás azonban az előzetes eredmények szerint nem jutott be a parlamentbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.