Visszavenné a Zsolnayt a pécsi MSZP

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonának visszavásárlására és állami kézbe adására tesz javaslatot az MSZP pécsi városi frakciója a baranyai megyeszékhely közgyűlésének következő ülésén.

Tóth Bertalan frakcióvezető ezt azzal indokolta csütörtöki pécsi sajtótájékoztatóján, hogy Bachar Najari befektető tavaly megvette a társaság részvényeinek 74,5 százalékát, de határidőre nem fizette meg a szerződésben rögzített félmilliárd forint tőkejuttatás esedékes részletét, kötelezettségét egy ingatlan apportálásával kívánja teljesíteni. A gyárnak nem egy eladhatatlan ingatlanra, hanem pénzforrásra lenne szüksége - hangsúlyozta a politikus.

A frakcióvezető szavai szerint a Magyarországon luxusórák kereskedelmével foglalkozó üzletember az 500 millió forintból eddig 200 milliót fizetett meg, 100 millió forinttal tavaly szeptember óta adós, a fennmaradó részleteket pedig idén kellene befizetnie.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy mivel a befektető nem teljesíti kötelezettségeit, a szindikátusi szerződés lehetőséget ad a városnak a többségi tulajdonrész visszavásárlására, és arra, hogy követelje a tőkejuttatás elmaradásából származó károk megtérítését, továbbá 10 millió forint kötbért.

A politikus hozzáfűzte, a szocialista frakció javasolja: a városvezetés ezt követően kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal és a "vízmű 2009-es elfoglalásával" összefüggésben kapott 3 milliárd forintért cserébe ne a helyi vízszolgáltató Tettye Forrásház, hanem a Zsolnay többségi részvénycsomagját ajánlja fel az államnak.

Központi, kormányzati segítség nélkül a porcelángyár ugyanis működésképtelenné válhat, az állami kézbe adásával ugyanakkor elkerülhető a cég esetleges későbbi felszámolása és kétszáz munkahely megszűnése - fogalmazott.

Tóth Bertalan szerint az állami tulajdonba adást indokolja az a tény is, hogy a jelenlegi városvezetés alatt a gyár háromszor cserélt gazdát, egyik tulajdonos sem tudta biztosítani a megfelelő működtetést.

A frakcióvezető feltette a kérdést, hogy milyen érdek állhat a háttérben, ami miatt a manufaktúrában 25 százalékban tulajdonos Pécs vezetése csendben van, tétlenül nézi azt a folyamatot, amelynek vége a nagy múltú gyár felszámolása lehet.

"Ezt nem lehet hagyni. A javaslataink megfontolására és azonnali intézkedésekre van szükség" - hangoztatta Tóth Bertalan.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. évek óta gazdasági nehézségekkel küszködik. A cég 2012-ben 602 millió forint nettó árbevétel mellett 338 millió forint, 2011-ben 840 millió forint árbevétel mellett 282 millió forint veszteséggel zárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.