Visszasírják a szocialista utcaneveket Hosszúhetényben

A szocializmusból megmaradt, de tavaly megváltoztatott utcanevek visszaállításáról tartanak helyi népszavazást Hosszúhetényben vasárnap - közölte a baranyai település jegyzője az MTI-vel pénteken.

Orbán László elmondta: a referendum kezdeményezői azt szeretnék, ha a képviselő-testület visszavonná tavaly májusban hozott határozatát, melyben a Berki Fülöp utcát Hármas-hegy utcára, a Felszabadulást Széchenyire, a Landler Jenőt pedig Szent Borbálára keresztelte át.

A testület azért döntött a változtatás mellett, mert úgy ítélte meg, hogy a rendszerváltozás után két évtizeddel utca csak "a történelemhez, vagy a községhez kötődő, feddhetetlen jellemű személy nevét, vagy eseményét, tájegységét viselje". A tagok többsége úgy ítélte meg, Berki Fülöp, Pécs egykori helyettes tanácselnöke, Landler Jenő, a tanácsköztársaság belügyi népbiztosa nem felel meg ezen kritériumoknak, a Felszabadulás pedig a második világháború utáni szovjet megszállás okán nem szerencsés.

A képviselők a törvény szerint a lakók beleegyezése nélkül is megváltoztathatták volna az érintett utcák nevét, ám a határozatot megelőzően kikérték a véleményüket. Bár az ott élők fele nem küldte vissza a kérdőívet, a válaszadók többsége személyes okmányaikkal kapcsolatos adminisztráció, társasági szerződések módosításának szükségessége és annak költségei miatt ellenezte a lépést, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A 3300 lakosú Hosszúhetény mintegy 2700 választópolgára reggel hat és este hét óra között voksolhat. A referendum akkor lesz érvényes, ha azon a szavazók több mint fele részt vesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.