Visszaminősített Álomsziget

Csütörtöktől már nem kiemelt beruházás a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett, Álomsziget nevű projekt - közölte Budai Gyula, az új elszámoltatási kormánybiztos pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az évek óta húzódó, 400 milliárd forint értékű és eddig kiemelt beruházásnak minősülő Álomsziget-projekttel a Hajógyári-sziget területének több mint egyötödét beépítenék, a kaszinóváros mellett szállodákat és konferenciaközpontot is létesítenének.

Budai Gyula hozzátette azt is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta a titkosítást a projekt ügyében, amelyet Veres János volt pénzügyminiszter tíz évre rendelt el. Ígérete szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák ezeket az iratokat. Úgy véli, vélhetően ezek azért voltak titkosítva, mert tíz év az elévülése annak a bűncselekménynek, amely az ügy mögött meghúzódik. (A kabinet szeptemberben helyezte hatályon kívül a Sukoróra tervezett, King's City nevű kaszinóprojektet kiemelt beruházássá nyilvánító 2009-es kormányrendeletet.)

Budai Gyula a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a leköszönő elszámoltatási kormánybiztosnak, Papcsák Ferencnek hálás lehet a magyar társadalom az elvégzett munkájáért. Hangsúlyozta, továbbviszik és befejezik az elszámoltatást.

A további ügyeket firtató kérdésre Budai Gyula emlékeztetett: kiemeltnek tekintik a Malév ügyét, a moszkvai külkereskedelmi központ értékesítését, valamint a PPP-beruházások, így például az M6-os autópálya építésének vizsgálatát. Utóbbival kapcsolatban Papcsák Ferenc kiemelte az előnytelen, jogellenes PPP-szerződések újratárgyalásának, felbontásának szükségességét.

A távozó kormánybiztos további két ügyet említve kifejtette: a MÁV-hoz felvették egy olyan belső ellenőrt, akinek a személye garancia a munka intenzitására. Ezzel összefüggésben áttekintik a kormányzati negyedre elköltött 14 milliárd forint sorsát, valamint a MÁV Cargo privatizációját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.