Visszaléptetnék az LMP jelöltjét a szocialisták

Mesterházy szerint biztosan a Fidesz nyer a II. kerületi választáson, ha Karácsony Gergely is elindul.

Mesterházy Attila nyílt levélben kéri Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, járuljon hozzá "a kétharmad lebontásához", az MSZP elnöke szerint ugyanis ha a harmadik helyen végzett Karácsony Gergely elindul a II. kerületi időközi választás második fordulójában, biztosan a fideszes jelölt nyer, ellenkező esetben viszont esély nyílik a parlamenti túlhatalom csökkentésére.

Mesterházy Attila nyílt levelében azt írta: az MSZP és az LMP is úgy készült a múlt vasárnapi megmérettetésre, hogy az nem egyetlen mandátum sorsát dönti el, de üzen "a fideszes hatalomgyakorlástól viszolygó, annak következményeitől szenvedő Magyarországnak". Az ökoszociális és a szocialista jelölt előzetes megállapodása a kölcsönös visszalépésről a kétharmadot lebontó összefogás széles körben üdvözölt első állomása volt - fogalmazott.

Mesterházy Attila szerint ezért is meggondolatlan és káros az LMP-s jelölt, Karácsony Gergely bejelentése arról, hogy jelentős hátránya ellenére sem lép vissza a szocialista Lévai Katalin javára, és "nem ad esélyt az ellenzéknek".

Az MSZP-elnök hozzátette: Karácsony Gergely nyilatkozata, amely szerint nem kívánja "rehabilitálni" az MSZP-t, ellentmond korábbi javaslatának. "Miként kíván technikai koalíciót létrehozni, közös jelölteket állítani 2014-ben, ha már egy időközi választás második fordulójában, egyértelmű harmadik helyét sem hajlandó feláldozni a sokak által javasolt ellenzéki összefogás érdekében, ezzel tálcán kínálva a Fidesznek a kétharmad megerősítését?" - tette fel a kérdést.

Ma Lévai Katalin a legerősebb ellenzéki jelölt; az MSZP által támogatott jelölt egymaga több szavazatot kapott a hétvégi időközi választáson, mint a többi ellenzéki induló összesen, ezért nincs ok arra, hogy a szocialistáknál tíz százalékkal gyengébb eredményt elérő LMP úgymond rehabilitálja - írta Mesterházy Attila, megjegyezve: most a legerősebb alternatíva támogatását kéri Schiffer Andrástól.

"Bízunk abban, hogy valóban a Fidesz leváltása a legfontosabb céljuk - ahogy abban is, hogy az LMP szavazói is megértik, milyen jelentősége van a második fordulóban leadott szavazatoknak, hogy milyen fontos változás elindítói lehetnek" - olvasható.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a főváros 2-es számú választókerületében múlt vasárnap tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - időközi országgyűlési képviselő-választáson. A kormánypárti jelölt a szavazatok 52,61 százalékát szerezte meg, a második az MSZP jelöltje, Lévai Katalin lett 24,18 százalékkal, a harmadik helyen az LMP-s Karácsony Gergely végzett 15,55 százalékkal. Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 6,53 százalékkal, míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 1,13 százalékkal.

Az érvénytelenség miatt november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.