Visszalépett a Prima Primissima díjra jelölt roma vándorasztalos

– Az önbecsülésem többet ér, mint pár millió forint – jelentette ki kérdésünkre Rostás Árpád vándorasztalos, akit Prima Primissima díjra jelöltek, de a napokban visszalépett.

Döntését részben azzal indokolta, hogy művészek és tudós emberek között nem méltó ilyen elismerésre. Hozzátette ugyanakkor, hogy roma emberként a jelöléssel összefüggésben számos megaláztatásban volt része, ezért is döntött úgy, hogy inkább a háttérben marad, és ezért elnézést kér mindazoktól, akik eddig rá voksoltak.

Rostás nem kívánt arról beszélni, hogy milyen konkrét okok miatt jutott erre az elhatározásra, csak azt ismételte meg: nem kér a bántásból, mert a származása miatt eddig is bőven jutott neki. Elzavarták, amikor roma gyerekek érdekében támogatásért pályázott, megkérdőjelezték a szakmai hozzáértését, leköpték az utcán, nem szolgálták ki egy presszóban – sorolta a sérelmeit. A legfontosabbnak egyébként volt állami gondozottként azt tartja, hogy segítsen a somogyvári nevelőotthonban élő gyermekeken, akik között sok cigány származású is van. Rostás azt tervezte, hogy a díjból nagyon szép karácsonyt szerez nekik, és ez az egyetlen ok, amiért nem dönthetett másként, csak a visszalépés mellett.

Az intézménynek otthont adó kastélyt egyébként a gyerekekkel közösen restaurálják, templomot építenek, s ezzel is igyekszik megmutatni nekik – hangsúlyozta a vándorasztalos –, hogy a reménytelenségből is van kiút. Rostás elmondta, hogy most ez foglalja le ideje nagy részét, s a munkához az Emberi Méltóság Tanácsától jelentős segítséget kap.

Rostás Árpád – bár papírja nincs róla – több mint harminc éve dolgozik restaurátorként, és dolgozott egyebek mellett Vatikánban és Versailles-ban, itthon pedig az Országgyűlés vagy a Dohány utcai zsinagóga és számos más műemlék épület felújításán. Cseri Péter portréját egy éve közölte róla a Népszabadság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.