Visszalépett a megyéspüspök a tatai iskolától

A győri egyházmegye püspöke, Pápai Lajos megváltoztatta eredeti szándékát, s mégsem akar katolikus iskolát és óvodát Tatán - jelentette be a város honlapján Michl József, Tata polgármestere.

Két nappal a képviselőtestület döntése előtt Pápai Lajos győri megyéspüspök visszalépett attól a szándékától, hogy átvegyen a tatai önkormányzattól egy óvodát és két általános iskolát. A korábbi egyházi elképzelés megváltoztatásában jelentős szerepe lehet a szülők tiltakozásának. A keresztény iskola létrehozását mindvégig támogató tatai polgármester, Michl József - aki az egyik egyházközségi képviselőtestületnek is a tagja - nyilatkozata szerint sajnálatos, hogy „a csöndes akaratot elnyomta a harci zaj."

- Az érintett szülők nagy többsége egyértelműen azt szeretné, ha gyermekeik önkormányzati fenntartású, világnézetileg semleges iskolába járhatnának, ez alkotmányos joguk is - mondta képviseletükben Katona István, majd hozzátette: ők nem egy katolikus iskola tatai létesítése ellen tiltakoznak, csupán azt nem akarják, hogy ez a jól működő két önkormányzati intézményben valósuljon meg.

Kérték a polgármestert, ajánljon fel az egyháznak üres épületeket, ám azt a választ kapták, hogy nagy anyagi áldozatokkal járna a semmiből felfejleszteni egy új iskolát.

Katona István utalt rá: nem csupán tatai jelenségről van szó, az új parlament egyik első intézkedése értelmében ugyanis az önkormányzatok nem kötelesek oktatási intézményeiket további öt évig finanszírozni abban az esetben, ha azt egyházi fenntartásba adják. Ezzel a törvénymódosítással az önkormányzatok kifejezetten érdekeltté váltak abban, hogy megszabaduljanak az iskolafenntartás anyagi terheitől.

Katona István szerint a történteknek mindenki a vesztese lett, mert a vallásos és nem vallásos emberek között elmélyültek az ellentétek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.