Visszalépésre kérte Hagyót a fővárosi MSZP elnökség

A testület azt is kérte, hogy a politikus mondjon le budapesti listás helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról.

Visszalépésre kérte fel az egyéni képviselő-jelöltségtől Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest az MSZP fővárosi elnöksége hétfőn. A testület azt is kérte, hogy a politikus mondjon le budapesti listás helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról.

Burány a fővárosi elnökséggel közösen jelenti be a döntést
MSZP Budapesti elnökség

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke sajtótájékoztatóján - amelyen részt vett a párt budapesti vezetése is - közölte: a döntést egyhangúlag hozták meg a testület rendkívüli ülésén. Elmondta, a döntést a következő órákban Hagyó Miklóssal is közlik, és még a héten szeretnék lezárni ezt az ügyet. Hangsúlyozta: továbbra is bíznak abban, hogy a fővárosi politikus ártatlan, de "a körülötte kialakult politikai helyzet" miatt kérik a visszalépésre. Hagyó Miklós jelenleg a XII. kerületben (Budapest 18. választókerületében) képviselőjelölt, és harmadik helyen van az MSZP fővárosi választási listáján, ami biztos befutó helynek számít.

Burány Sándor megjegyezte: ő is a sajtóból értesült arról, hogy több fővárosi vezetőre terhelő vallomást tettek a BKV-ügyben, ezt az igazságszolgáltatás részéről nem cáfolták. Arra a kérdésre, miért most kérték távozásra Hagyó Miklóst, úgy válaszolt: a közéletben a mostaninál kevésbé érzékeny időszakokban is indokolt lenne egy ilyen kérés, ilyen fajsúlyú állítások esetén. Azt szeretnénk, ha az a közösség - amelynek egyébként Hagyó Miklós is a tagja - nem szenvedné meg azt a kárt, amit ez a vita, a szivárogtatások, a valós vagy valótlan információk okoznak - tette hozzá.

Hagyó nem kíván a mentelmi jog mögé bújni

Burány Sándor kérdésre válaszolva azzal indokolta, hogy a fővárosi - és nem az országgyűlési - képviselő mandátumról való lemondásra kérték a politikust, hogy a BKV ügyei a fővárosi közgyűléssel függnek össze. Közölte ugyanakkor azt is: Hagyó Miklós a kettejük beszélgetésén azt mondta neki, nem kíván a mentelmi jog mögé bújni. Az MSZP budapesti elnöke beszélt arról is, hogy ha Hagyó Miklós eleget tesz a kérésüknek, akkor az egyéni képviselői helyre a XII. kerületi szervezet jelölhet új indulót, a fővárosi listán pedig mindenki előre ugrik egy helyet, így ott nincs szükség pótlásra.

Hagyó Miklóst nem hívták meg a testület ülésére, amelynek egyébként nem is tagja. Ha a politikus mégsem tesz eleget a fővárosi elnökség kérésének és nem lép vissza, akkor a párt országos választási bizottsága visszahívhatja az egyéni képviselő-jelöltségből, a fővárosi listás helyéről pedig várhatóan a budapesti küldöttértekezletnek kell dönteni.

Hetek óta kerüli a nyilvánosságot

Az ügy előzménye, hogy az atv.hu - rendőrségi forrásokra hivatkozva - azt írta: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra. Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja - írta a portál. Úgy tudják, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek politikai szála van.

A fővárosi MSZP a megyei pártszervezetek közül az elsők közt fejezte be tavaly a jelöltállítási folyamatot és fogadta el a választási listát. A fővárosi koalíció felbomlása, a BKV körüli botrányok és Hagyó Miklós miatt később voltak próbálkozások arra, hogy a lista változzon, de a kezdeményezések mögött végül nem volt számottevő erő.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az üggyel kapcsolatban azt mondta: akit igaztalanul vádolnak, megvédjük, akiről pedig kiderül, hogy hibát vétett, nem védjük meg, és ez általánosságban igaz. Hagyó Miklós több hete kerüli a nyilvánosságot. Legutóbb az MSZP budapesti képviselőit bemutató rendezvényen vett részt. Ott azt mondta, a BKV-s ügyek nem rontanak a választási esélyein és nincs takargatnivalója.

Az MSZP országos vezetése egyetért a Budapesti Elnökség döntésével és Hagyó Miklóshoz intézett kérésével. A meghozott döntést ebben a helyzetben szükségesnek és elkerülhetetlennek tartja - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.