Visszaküldi a kitüntetést az öt éve elhunyt pszichológus családja is

Ranschburg Jenő, az öt éve elhunyt pszichológus családja is úgy döntött, visszaküldi a köztársasági elnöknek a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét a Magyar Hírlap publicistájának, Bayer Zsoltnak a kitüntetése miatt .

A néhai pszichológus felesége a Facebookon tette közzé az Áder Jánosnak címzett levelet. Ebben az áll: „Nagy megtiszteltetés volt Ranschburg Jenőnek 2005-ben munkásságáért átvenni a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Most, amikor ugyanezt az érdemrendet a magyar állam – Bayer Zsolt személyében – olyasvalakinek ítélte oda, aki gyűlöletkeltő megnyilvánulásaival épp az ellenkezőjét képviseli mindannak, amiért ő egy életen át dolgozott, egy percig sem habozna, hogy csatlakozzon azokhoz, akik tiltakozásul visszaküldik kitüntetésüket. Mivel ő ezt mar nem teheti meg, nekünk kell megtennünk helyette, hogy békében nyugodhasson."

Ranschburg Jenő – állami kitüntetése mellett – 2009-ben Prima Primissima-, 2010-ben Radnóti Miklós- és Hazám-díjat kapott. 2006-ban Budapest díszpolgárává választották.

Eddig összesen 70 díjazott adta vissza az állami kitüntetését Bayer lovagkeresztje miatt. Ma kedden többek között Németh Péter, a Népszava főszerkesztője és Gál Péterközgazdász, egyetemi tanár is, aki lapunkhoz is eljuttatott közleményében így indokolta a döntést: „A huszadik századi magyar történelem szörnyű időszakai megtanítottak bennünket arra, hogy az üldözést, a kirekesztést, az antiszemitizmust, a megkülönböztetés legvadabb formáit és módjait mindig a társadalom tudati átformálása alapozta meg. Az üldözések mindig szavakkal kezdődtek. A most kitüntetést kapott újságíró napjainkban folyamatosan ilyen munkásságot végez, ezzel, mint véleményformáló, a legvadabb indulatok megalapozását segítheti. Bár kitüntetésem nem teljesen azonos kategóriájú, tisztikereszt, mégsem bírok lelkiismereti okokból azonos elismerési csoportban lenni a most díjazottal. Ezért a napokban postán elküldöm Önnek a 2010-ben nagy örömmel átvett Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésemet.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.