Visszakozott az ügyészség: mégsem csalt a volt államtitkár

Megszüntette a jelentős kárt okozó csalás miatt folytatott büntetőeljárást Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára ellen a Központi Nyomozó Főügyészség.
Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos még 2011 februárjában azért jelentette fel Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkárát, mert kedvezményesen vásárolta meg a saját szolgálati lakását. A bíróság azonban a közelmúltban első fokon felmentette őt és az ügyletet engedélyező Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi minisztert is.

Budai 2011 márciusában más hasonló tranzakció miatt is ügyészséghez fordult, és kérte, vizsgálják meg, hogyan vette meg újpesti szolgálati lakását és a hozzá tartozó garázst Sz. Cs. ma már nyugállományú ezredes. Alig egy nappal később Csampa Zsolt, az Országgyűlés elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának elnöke ugyanezen ingatlan tárgyában szintén feljelentést tett. Az ügyészség álláspontja azonban, hogy az egykori államtitkár a nyugállományba vonult katona lakásvásárlása kapcsán nem követett el bűncselekményt.

„A feljelentések a megjelölt, korábbi állami tulajdonú ingatlanok (ezekben az Sz. Cs. által megvett lakásról és garázsról van szó) adásvétele kapcsán, az ingatlanok forgalmi értékének és kedvezményes vételárának különbözetére figyelemmel vagyon ellen bűncselekmény gyanújára utaltak" – olvasható a nyomozást megszüntető határozatban.

A Fapál László által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumból kiderül, hogy Sz. Cs. 1997 februárjában már vásárolt egy budapesti szolgálati lakást, ami azonban 2003-ban elvált felesége tulajdonába került. A nyugállományú ezredes ezt követően nagyobb részt banki jelzáloghitel igénybevételével vásárolt egy XIII. kerületi ingatlant.

Az ügyészség megállapította azt is, hogy az e lakást terhelő kölcsönt – több mint tízmillió forintot – Sz. Cs. 2005 novemberében a volt feleségétől kapott pénzből kifizette, az ingatlan tulajdonjogát pedig az asszonyra ruházta át. Ennek ellenére továbbra is ott lakott, így az iratok szerint valótlanul állította, hogy „Budapesten és vonzáskörzetében a lakhatása nem biztosított".

Újabb lakáskérelmének viszont erre hivatkozással helyt adtak, és 2005 decemberében méltányosságból engedélyezték, hogy Sz. Cs. „a Budapest helyőrségben betöltött katonai beosztása megszűnéségig" szolgálati lakást kaphasson. Így költözhetett be 2006 januárjában az újpesti ingatlanba, de csak azzal a kikötéssel, hogy ott csak korlátozott ideig lakhat.

Ennek ellenére Sz. kezdeményezte, hogy a határozott idejű bérleti szerződést módosítsák, mert ha a kontraktus határozatlan időre szól, az azt is jelenti, hogy a hivatásos állományú bérlőt a lakásából élete végéig nem lehet kitenni. Tehát jobban jár a HM, ha az ingatlant inkább eladja majd neki.

A kérelemnek Fapál helyt adott, és azt egyetértőleg terjesztette fel a döntésre jogosult honvédelmi miniszterhez. Így a lakásbérleti szerződést határozatlan idejűre módosították, s miután az ingatlant már korábban kijelölték értékesítésre, csak a bérlőn múlott, hogy mikor veszi meg a hatályos jogszabályok szerint igen kedvezményes áron.

Sz. Cs. pedig 2007 májusában úgy döntött, hogy a lakóingatlant és a hozzá tartozó garázst – amelyek együttes forgalmi értéke csaknem 14 millió forint volt – hárommillióért megvásárolja. Amivel önmagában nem is lett volna semmi gond, mert a hivatásos állományúak számára a jogszabályok valóban lehetővé tették, hogy a szolgálati lakásukat jutányos áron vehessék meg.

A volt ezredes tehát csak élt a lehetőséggel, vele szemben azonban a nyomozást mégsem szüntették meg, mert az ügyészség álláspontja szerint a HM lakásgazdálkodásért felelős szervezetének megtévesztésével jutott egy újabb szolgálati bérlakáshoz. Fapál viszont nem cáfolható módon „a legjobb tudása szerint végezte a döntés-előkészítő munkáját", így kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy a vélelmezett csalásban közreműködött volna – derül ki a nyomozást megszüntető határozatból.

Egy lakásügyben már van felmentő ítélet

Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos azért is feljelentette Juhászt Ferenc egykori honvédelmi minisztert, mert a szocialista képviselő tárcavezetőként hűtlen kezelést és hivatali visszaéléseket követhetett el. Hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért negyvennél több szolgálati luxuslakást adtak el a minisztérium felsővezetőinek és tábornokainak, s ezzel csaknem nyolcszázmilliós kárt okozott. Végül az MSZP-s politikust egyetlen ügylet miatt helyezték vád alá.

A gyanú szerint a honvédelmi tárca annak idején egy 65,2 millió forint értékű zuglói ingatlant 22,2 millióért értékesített Fapál László volt államtitkárnak, aki szintén a vádlottak padjára került. Az ügyészség álláspontja szerint ő állami vezetőként nem kaphatott volna határozatlan ideig igénybe vehető szolgálati bérlakást, és így később nem vásárolhatta volna meg kedvezményes feltételek mellett az ingatlant.
A bíróság azonban bűncselekmény hiányában mentette fel a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és Fapál Lászlót is. A Fővárosi Központi Kerületi Bíróság február végén született verdiktje nem jogerős, mert az ügyész fellebbezést jelentett be.

A vád szerint a volt államtitkár állami vezetőként kizárólag határozott időtartamra – megbízatásának idejére – lett volna jogosult szolgálati lakásra, amit a Miniszterelnöki Hivatal utalhatott ki. Ezzel szemben Juhász egy, a hivatásos állományra vonatkozó honvédelmi miniszteri rendelet alapján engedélyezte, hogy Fapállal – aki szolgálati jogviszonyát mindvégig megőrizte – határozatlan idejű lakáshasználati szerződést kössenek. Ebből pedig az következett, hogy azt a lakást később akár meg is vehette.

A bíróság szerint a miniszter mindvégig a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el, hiszen egykori munkatársa hivatásosként jogosult volt bérlakásra, és semmi nem tiltotta, hogy az esetében ne az állami vezetőkre, hanem a katonákra vonatkozó szabályok szerint járjanak el. Ez egyébként korábban is így volt – mutatott rá a bíróság –, s még Hende Csaba minisztersége idején is utaltak ki szolgálati bérlakást kettős jogállású személyeknek. Ezzel a gyakorlattal 2012-ben szakítottak, amikor megszületett a lex Fapál, amely szerint az állami vezető hivatásos szolgálati jogviszonya megszűnik.

Az ítélet indoklásából az is kitűnt, hogy Juhász a HM lakásgazdálkodási érdekeire figyelemmel járt el, mert ha nem engedélyezi az ingatlan eladását, annak fenntartásáról – amelynek használatára az időközben szolgálati nyugdíjba vonult Fapál élete végéig jogosultságot szerzett – a tárcának kellett volna gondoskodnia. Az eljárás is szabályosan folyt, hiszen az értékesíthető ingatlanokat a minisztérium arra jogosult szervezete jelölte ki, és a bíróság nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a miniszter vagy az államtitkár a döntést bármilyen módon befolyásolni próbálta volna. Az ügyészség szerint viszont Fapál azzal a hűtlen kezelésre való felbujtást követte el, hogy saját lakásügyét is maga terjesztette Juhász el. A bíróság nem osztotta ezt az aggályt, miután ilyen esetekre nem volt konkrét szabályozás – így kizáró ok sem arra nézvést, hogy a maga ügyében a volt nem államtitkár nem működhetett volna közre.

Az ítélet szóbeli indokolása során elhangzott azt is: az ügyész az eljárás során egyetlen olyan jogszabályt sem talált, amely kizárta volna, hogy Fapál határozatlan időre jusson szolgálati bérlakáshoz. Azzal összefüggésben pedig, hogy a volt államtitkár egy 66 millióra értékelt 147 négyzetméteres zuglói ingatlant 27 millióért vett meg, a bíróság kijelentette: a lakást egy honvédelmi miniszteri rendeletben meghatározott árképzési rendszer szerint kialakított áron adták el. A bíró szerint ez a katonai hivatással járó fokozott követelményekért cserében biztosított egyfajta juttatásnak is tekinthető.

Az ítélethirdetés után Juhász – aki Szabolcs megyében a baloldali szövetség képviselőjelöltjeként indul és a közös listán is szerepel – koncepciós eljárást emlegetett, és azt hangoztatta, hogy a per miatt politikai száműzötté vált. Fapál kérdésünkre azt hangoztatta, hogy az ellene folyó eljárásokkal az egzisztenciáját tették tönkre, hiszen ügyvédként nem dolgozhat. Hozzátette: az pedig, hogy a vádhatóság mindezek után fellebbezett, azt jelenti, az ügyészség – és a Fidesz – nem tud veszteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.