Visszakérnék az iskolákat a szocialisták Debrecenben

A debreceni szocialisták szerint az önkormányzat hatékonyabban és színvonalasabban tudná működtetni a város iskoláit, mint az állam. A debreceni képviselő-testület kormánypárti frakciója ezt nem így gondolja, írja a haon.hu.

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője egy sajtótájékoztatón elmondta: a közgyűlés várhatóan csütörtökön tárgyalja azon javaslatukat, mely szerint Debrecen kérje vissza az iskolák fenntartói jogát az államtól. Hozzátette: az előterjesztést előzetesen megtárgyalta a közgyűlés oktatási bizottsága, ám a testület Fideszes többsége nem értette meg a javaslat lényegét, sőt tudatosan félremagyarázták – fejtette ki az ellenzéki képviselő. Madarasi István szerint Debrecen az elmúlt évtizedekben sikeresen tudta működtetni iskolahálózatát, magasan tartotta az oktatás színvonalát. Az az állítás, mely szerint ezt Debrecen nem tudná finanszírozni, nem igaz – vélekedett.

A szocialisták oktatáspolitikusa, Pallás György ezt azzal egészítette ki, hogy a legnagyobb önkormányzati szövetségek szerint a helyhatósági fenntartás olcsóbb és hatékonyabb, mint az állami. Úgy vélte, az a törekvés helyes az állam részéről, hogy az átlagnál gyengébb iskolákat fel akarják hozni, de Debrecenben az átlag fölötti volt a színvonal.

A közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója erre úgy reagált, hogy Debrecen vezetése számára kiemelten fontos az oktatás színvonalának megőrzése és folyamatos fejlesztése, függetlenül attól, hogy ki az iskola fenntartója. Az oktatás melletti elkötelezettséget bizonyítja, hogy az elkövetkezendő években 10 milliárd forint uniós forrást fordítanak az oktatás fejlesztésére, amelynek része egy új nemzetközi iskola építése is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.