Visszakérik a túlórapénzt a déli határon szolgáló rendőröktől

Több tucat rendőr kapta meg a napokban azt a felszólító levelet, amelyben munkáltatójuk több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követeli tőlük.

Mindannyian a déli határnál teljesítettek szolgálatot, legtöbbször napi 16 órában. A Tettrekész szakszervezet főtitkára szerint tisztességtelen, jogalap nélküli eljárásról van szó, és ha kell, bíróság előtt is kiállnak kollégáik igazáért - számol be az esetről a Magyar Nemzet.

A felszólításban azt közölték a rendőrökkel: az illegális migráció miatt Csongrád és Baranya megyébe történt átrendelésükkor, szeptemberben és októberben több túlszolgálatot számoltak el nekik, mint amennyit teljesítettek. Ezért követelik, hogy a levél kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül fizessék vissza a különbözetet.

A lap idéz az egyik felszólító levélből, ebben arra hivatkoznak, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatójának október 20-i állásfoglalása alapján „a csapatszolgálati századok átrendelése során a pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül. Amennyiben ezen időtartam alatt tényleges szolgálatteljesítésre nem került sor, úgy sem rendes szolgálat, sem túlszolgálat nem számolható el.”

A készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér jár, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó két-háromezer forintot kell fizetni.

Szima Judit, a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára lapunkat arról tájékoztatta: egyelőre körülbelül negyven kollégáról tud, akiktől 200–260 ezer forint közötti összeget vennének vissza, de az érintettek száma várhatóan emelkedni fog.

Tudomásuk szerint egyelőre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó kapitányságok rendőrei kaptak ilyen felszólítóleveleket, például a kisbériek. Az érdekvédő kiemelte: törvénytelen és rendkívül tisztességtelen az elvégzett túlórákért kifizetett pénzt visszavenni, ráadásul éppen most, az ünnepek előtti napokban. Szima Judit kiemelte: minden kollégájuk érdekében el fognak járni, akitől erre meghatalmazást kapnak. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.