Visszafoglalta ügyfélszolgálatát a Pécsi Vízmű

A korábbi szolgáltató, a Pécsi Vízmű Zrt. hétfő reggel visszavette az ellenőrzést a vízmű Nagy Lajos király úti ügyfélszolgálati irodája felett - erősítette meg az MTI információját az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt. szóvivője.

Kisbáró Edina azt mondta: nem az ügyfélszolgálati iroda "visszafoglalásáról" van szó, hanem arról, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. visszavette jogos tulajdonát a város közgyűlése által létrehozott Tettye Forrásház Zrt.-től.

Az ügyfélszolgálati iroda más helyszínen működik, mint az önkormányzat által korábban szintén ellenőrzés alá vont vízműépület. Az iroda bejárati ajtajára kifüggesztett papíron az ügyfeleket arról tájékoztatják, hogy az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel. Az ügyintézésre várakozók felháborodva és tanácstalanul hagyták el a helyszínt.

Bajnai közvetít

Bajnai Gordon miniszterelnök a pécsi vízmű ügyében közvetítést ajánlott a felek között a Suez Environnement francia vezetőivel Párizsban folytatott hétfői megbeszélésén. "Jogi eszközeink nincsenek, de amennyiben félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó van, a félreértések elsimításában ajánlottam segítséget" - hangsúlyozta a kormányfő a megbeszélést követően. Elmondta, hogy "egyelőre közvetíteni próbál" a felek között, s amennyiben "van erre hajlandóság és nem egy politikailag motivált dologról" van szó, a kormányzat segíteni fog a kérdést tisztázni.

A kizárás

Az ügy előzménye, hogy pécsi önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai október 5-én ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, s kizárták onnan a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét. A lépésre azután került sor, hogy a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

Sürgős volt

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere az átvétel napján sajtótájékoztatón közölte: törvényesen jártak el. Mint mondta, azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a jövőben a Tettye Forrásház Zrt. a vízszolgáltatásra jogosult cég. A kisebbségi, francia tulajdonos Suez azonban többszöri kérésre sem járult hozzá ahhoz, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon.

Perre megy a Suez

A Suez Environnement azt közölte: minden magyar és nemzetközi jogi lehetőséget igénybe vesz a kialakult, álláspontja szerint jogsértő helyzet megszüntetése érdekében. Csorba Zoltán, a Suez Environnement Hungária Kft. ügyvezető igazgatója múlt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a vízmű üzemeltetéséről szóló megállapodást továbbra is érvényesnek tekintik, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a Pécsi Vízmű Zrt.-ben többségi tulajdonos pécsi önkormányzat átvette az irányítást.

Besokalltak

A város és a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túl drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallja a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Változó idők

A Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi részvénycsomagját 1995-ben, Páva Zsolt korábbi polgármestersége idején értékesítette az önkormányzat. A több mint 70 dél-, nyugat- és közép-dunántúli település negyedmillió lakosának vízellátását és szennyvizének elvezetését biztosító cégben Pécsnek 50,05, a Sueznek 48,05, tíz kistelepülésnek pedig 1,9 százalékos tulajdoni hányada van. A cég nyereségesen működik, 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.