Visszafizette jutalma egy részét Pécs két korábbi alpolgármestere

A korábbi pécsi városvezetők jutalmainak jogosságát vizsgáló bizottság szerint törvénytelen kifizetések történtek. A megállapítást vitatják az érintettek, a felvett pénz egy részét ketten mégis visszafizették.

Tóth Bertalan és Meixner András, a baranyai megyeszékhely két volt szocialista alpolgármestere csütörtökön befizetett a pécsi városháza kasszájába 145-145 ezer forintot, mivel 2008-ban, a jogosnál ennyivel több pénzt utalt ki nekik az önkormányzat, jutalomként.

A lépésre annak hatására került sor, hogy a pécsi közgyűlés egy erre a célra létrehozott bizottsága megállapította: a korábbi városvezetők gyakran  jogosulatlanul vettek fel jutalmakat, illetve a felvett pénz több volt annál, mint amennyi járt volna nekik.

Az említett bizottság azt követően állt fel, hogy szeptemberben kiderült Pécs irányítói és a polgármesteri hivatal 400 dolgozója 2002. és 2009. között – amikor a város súlyosan eladósodott – összesen 3,1 milliárd forint jutalomban részesültek. A bizottság megvizsgálta az elmúlt húsz év jutalomosztási gyakorlatát a pécsi városházán, s ez alapján jutott arra a következtetésre, hogy több esetben szabálytalanság történt.

Azt is megállapította a bizottság, hogy ezek a pénzek a bíróságon már nem követelhetők vissza, mivel a törvénytelen kifizetések három éves elévülési ideje lejárt. Ezért a grémium egy olyan javaslatot terjeszt a szeptember 15-ei közgyűlés elé, hogy a túlfizetettek, önként fizessék vissza a prémiumot.

Tóth Bertalan és Meixner András nem várta ezt be, hanem a bizottság jelentését megismerve visszafizette a jutalom azon részét, amit indokolatlanul vett fel. A két volt alpolgármester közleményt adott ki az ügyben, s abban leírták, hogy nem szándékosan követték el a terhükre rótt hibát, hanem azért, mert nem tudták követni a jutalom kiszámolásának módját.

A Tóth és Meixner által szignózott közlemény ugyanakkor azt állítja, hogy a bizottság több esetben pontatlanul számol, s amikor Hoppál Péter, a bizottság fideszes vezetője ezeket a pontatlan adatokat nyilvánosságra hozta, akkor rágalmazást követett el, aminek jogi következményei lesznek.

A pécsi szocialisták egyébként úgy vélik, hogy a jutalombotrány a fideszes városvezetés hecckampánya, aminek célja az, hogy eltereljék a figyelmet Pécs megoldatlan gondjairól. A pécsi MSZP-sek szerint ugyanis a város adóssága az elmúlt két és fél évben – vagyis amióta a Fidesz irányítja az önkormányzatot - 19 milliárdról 44 milliárdra gyarapodott, ráadásul a következő évi költségvetés tervezetében is 14 milliárdra rúg a hiány, s mindeközben a Pécset tízmilliárdos kártérítés fenyegeti a vízmű kiebrudalt francia kisebbségi tulajdonosának bírósági keresete okán.

Hoppál Péter viszont úgy véli, hogy a pécsi szocialisták adósították el az önkormányzatot, az ő irányításuk alatt nőtt a tartozás 40 milliárdra, s ezért nekik kellene bocsánatot kérniük a nehéz helyzetbe hozott város lakóitól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.