Visszaéltek a Zsolnay márkanévvel?

Nyomozás indult hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt két baranyai szocialista politikus feljelentése alapján.
A Zsolnay-negyed. A neve összeforrt Pécsével
A Zsolnay-negyed. A neve összeforrt Pécsével
H. Szabó Sándor / ORFK

Két baranyai szocialista országgyűlési képviselő, Szakács László és Tóth Bertalan feljelentése alapján július utolsó napjaiban nyomozást rendelt el a Pécsi Rendőrkapitányság a Zsolnay márkanév jogosulatlan nemzetközi levédetésének ügyében.

Miként arról lapunkban már többször is beszámoltunk, a szóban forgó nemzetközi hírű, ipartörténeti jelentőségű Zsolnay porcelángyár jelenleg a pécsi önkormányzat és egy Bachar Najari nevű üzletember közös tulajdona. A tulajdonosok és a kormány között kötött megállapodás szerint (amelynek alapja egy 2005-ös kormányrendelet) senki – így a különben többségi részvényes Najari sem –jogosult Pécs város önkormányzatának hozzájárulása nélkül semmilyen módon rendelkezni a Zsolnay manufaktúra védjegyével, így természetesen magának levédetni sem. A közhiteles nyilvántartásból ennek ellenére világosan kiderül, amint arról Szakács László lapunknak beszámolt, hogy a Swiss Art Kft. mégis levédette a Zsolnay nevet az Egyesült Államokban, Európában és a Perzsa-öböl országaiban is.

A cég tavaly alakult és a védjegyoltalmi eljárás is tavaly kezdődött. Ráadásul a Swiss Art ügyvezetőtulajdonosa, Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezető tisztségviselője, egyúttal – mint egy interjúban maga meséli el – Najari felesége. Mivel a híres gyár neve vagyoni jog, és ezzel rendelkeztek – minden bizonnyal – illetéktelenül, felmerülhet az ügyben a hűtlen kezelés gyanúja. Erre hivatkozott Szakács és Tóth is az ismeretlen tettes ellen tett feljelentésükben.

„A nyár elején interpellációban érdeklődtem Fónagy Jánosnál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáránál, hogy mit szándékozik tenni ebben az ügyben. Ő válaszában nem is vitatta a megállapításaimat, és ígéretet tett, hogy mindent el fog követni a helyzet rendezése érdekében. A pécsi önkormányzatnál pedig egyenesen azt nyilatkozták, hogy jogászok garmada dolgozik az ügyön, de nem észleltük, hogy a kormányrendeletet sikerült volna betartatni, vagy hogy bármi is történt volna, ezért fordultunk mi a rendőrséghez” – nyilatkozta lapunknak Szakács László.

A Zsolnay név rendkívül szorosan fonódik össze Pécs utóbbi másfél évszázadának történetével, a 2010-re (ekkor lett a város Európa kulturális fővárosa) kialakított kulturális negyed is a gyárat alapító Zsolnay család nevét viseli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.