Fiktív jegyzőkönyvvel trükköztek a vagyonkezelőnél a Magosz szerint

Büntetőfeljelentést tesz Budai Gyula a vagyonkezelői pályázatok körüli 'trükközések' miatt. Frissítve.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója mindezt az állami földek haszonbérletére kiírt pályázatok ügyével összefüggésben közölte. A konkrét esettel kapcsolatban elmondta: egy 2.500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatokat idő előtt felbontották, s a felbontás tényét visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.

Budai Gyula kifejtette: november 9-én a beérkezett pályázatokat a Pest megyei területi irodán arra nem jogosult emberek felbontották, felbontva juttatták el az MNV-hez. A felbontás után, november 10-én egy visszamenőleges dátumú ügyirattal próbálták legalizálni a jogtalan lépést úgy, hogy visszamenőlegesen nevezték ki annak a kétfős értékelő bizottságnak a tagjait, amely minden pályázat felbontásánál jelen van. Ezt az utólag készített ügyiratot aláírta Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes és a vagyonkezelő jelenlegi igazgatója, Kamarás Miklós is - hívta fel a figyelmet.

Összességében tehát egy fiktív jegyzőkönyvvel próbálták legalizálni a pályázat felbontását és értékelését - közölte a Fidesz-szövetséges Magosz szövetségi igazgatója, aki az általa elmondottakat az MNV belső iktatási rendszerének dokumentációjára hivatkozva fejtette ki.

Budai Gyula elmondta, hogy Benedek Fülöp november 10-én, kedden 10 órától a Heves Megyei Bíróságon vett részt egy tárgyaláson - ahol ő maga is jelen volt -, tehát a vezérigazgató-helyettes ugyanezen a napon 9 óra 17 perckor - ami az MNV belső iktatásában szerepel - nem tudta aláírni a szóban forgó okiratot. Tehát azt vagy előre, vagy utólag írta alá - mondta a szövetségi igazgató, aki szerint mindkettő súlyos köztörvényes bűncselekmény gyanúját veti fel. Kamarás Miklósnak pedig látnia kellett volna november 10-én, hogy egy 9-ére dátumozott iratot ír alá - fűzte hozzá.

Budai Gyula az országosan 35 ezer hektárra kiírt valamennyi haszonbérleti pályázat ügyében azonnali vizsgálatot fog kezdeményezni. "Ha Pest megyében ezt megcsinálják, akkor bennem felmerül annak a gyanúja, hogy valamennyi megyei területi irodán ugyanilyen módszerrel értékelik és bontják a pályázatokat, tehát jelentősen sérül a pályázatoknak az az elve, hogy zárt borítékban kerüljön a vagyonkezelőhöz" - magyarázta. Közölte: felszólítja Oszkó Péter pénzügyminisztert, aki az MNV felügyeletét ellátja, hogy akadályozza meg az állami földek ilyen jellegű, "jogszabályellenes" értékesítését. Kezdeményezni fogja azt is, hogy azonnal vonják vissza ezeket a pályázatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.