Vissza az utcára!

A jelenlegi, 330 fős tagság választhatja meg Bajnai Gordon pártjának új vezetőit az Együtt jövő szombati közgyűlésén. Ahogy beszámoltunk róla, az Együtt tagjainak harmadát adó Magyar Szolidaritás Mozgalomban felvetődött, az új vezetőket csak átmeneti időre nevezzék ki, hiszen a közgyűlés fő célja éppen az, hogy megnyissák a tagfelvételt és demokratizálják a pártot. Így elvárható, hogy az új vezetőket már a kibővített tagság válassza ki.

Együtt maradnak
Együtt maradnak
Móricz-Sabján Simon

Székely Sándor, a Szolidaritás társelnöke, az Együtt elnökségi tagja kérdésünkre elmondta: az új vezetőség várhatóan egy évre kap megbízást. Ennyi idő alatt létrejöhetnek az Együtt alap- és területi szervezetei, megalakulhat a választmány. Az átmeneti vezetés feladata lesz a felkészülés az őszi önkormányzati választásra, és a választási párt átalakítása demokratikusan működő, egységes politikai erővé. Hogy a következő egy évben egyszemélyi vezetés lesz vagy marad a társelnöki rendszer, arról a közgyűlés dönt, ám Székely arra utalt: ha egyben akarják tartani a pártot, senki sem érezheti magát a partvonalon kívül.

Tudható, hogy a 750 tagú Szolidaritásban sokan elégedetlenek, amiért hónapok óta nem léphettek be a pártba. Az Együtt ugyanis tagfelvételi moratóriummal állta útját, hogy a kampány során más pártok „beépített emberei” is jelentkezzenek. A párt tagságát így továbbra is a három platformból – a Haza és Haladás Egyesületből, a Millából és a Szolidaritásból – érkező 110-110 ember alkotja.

Az Együttnek azért kell új vezetőket választania, mert az elnökség lemondott az országgyűlési választási vereség után. Bajnainak pedig – aki hivatalosan a párt választási felkészülését irányította – lejárt a megbízatása. A volt kormányfő azóta bejelentette, az EP-választás után háttérbe vonul, de mint megírtuk, ő irányítja az új alapszabály kidolgozását, így alapítóként, tanácsadóként továbbra is részt vehet a stratégiai döntésekben.

A Szolidaritás egyesület vezetői a hétvégén háromnapos összetartáson voltak, és arra jutottak: a baloldalon továbbra is szükség van egy határozott hangú, harcos, utcai akciókat szervező mozgalomra, ezért visszatérnek ehhez a szerephez. Székely Sándor azt mondta: a harmadik Orbán-kormány első intézkedései is bizonyították, hogy van miért utcára menni, a baloldal választási veresége pedig azt mutatta meg, hogy jobban be kell épülniük a társadalomba, amire szintén alkalmas a Szolidaritás.

Ez azonban nem változtat azon, hogy továbbra is részt vesznek az Együtt munkájában, mert így tudják legjobban érvényre juttatni a politikai akaratukat – mondta Székely Sándor. Korábban Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, a pártszervezet átalakításától és az új vezetőségtől teszik függővé, hogy megújítják-e együttműködésüket Bajnai Gordon pártjával. Egyszersmind jelezte, azt sem zárja ki, hogy egyesületük párttá alakul. Most viszont úgy néz ki, hogy a Szolidaritás maradhat az Együtt kötelékében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.