Vírusirtás - A miniszter az ügyészséggel vitázik

Székely Tamás egészségügyi miniszter továbbra is fenntartja álláspontját a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség által elutasított feljelentésével kapcsolatban - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A tárcavezető ezért a határozat alapos áttanulmányozását követően megvizsgálja, hogy élni akar-e az abban foglalt jogorvoslati lehetőséggel.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella szerdán közölte: a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség elutasította Székely Tamás feljelentését, amelyet a tárcavezető az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett állítások miatt tett. A feljelentést azért utasították el, mert az abban megjelölt cselekmények "sem a rémhírterjesztés, sem a közveszéllyel fenyegetés, sem a közveszély-okozás, sem pedig a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettét, sem pedig más bűncselekményt nem valósítanak meg".

Az Egészségügyi Minisztérium közölte: a miniszter hivatali kötelességének tekinti a fellépést minden olyan megalapozatlan, hamis állítással szemben - például, hogy az 1930-as évekből származó vírusból készült az oltóanyag, vagy a védőoltással chipet ültetnek az oltott személy szervezetébe -, amely alkalmas arra, hogy egy sokak egészségét veszélyeztető járvány közeledtekor a leghatékonyabb megelőzési módszer, a védőoltás tekintetében elbizonytalanítsa a lakosságot.

"Az egészségügyi miniszter határozott álláspontja, hogy a magyar jogrendszerbe nem illő, azzal ellentétes magatartásokról van szó. Az  V. és a XIII. kerületi ügyészség másként értékeli ezt" - szögezi le a minisztérium. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a védőoltás hatékony, biztonságos és egyedüli módja a tömeges influenzajárvány megelőzésének. Az oltóanyag rendelkezésre áll, fontos, hogy mindenki a saját és a közösség érdekében éljen a védőoltás lehetőségével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.