Nagyon sietett a kormány a megszállásos emlékművel

A kormány szilveszter napján döntötte el, hogy a Szabadság téren legyen a Magyarország német megszállásának mementót állító szobor. Miután a kérdést azon nyomban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, ugyanezen a napon szerződést kötött a szobrásszal a Miniszterelnökség.

Minden egy napon született. A kormányhatározat, a kormányrendelet és az ezt követő szerződés is. A kormányhatározat pontos neve ez: Magyarország német megszállásának mementót állító, Budapest V. kerületben felállításra kerülő emlékmű megvalósításával összefüggő egyes kérdésekről szóló 2056/2013. (XII. 31.) Korm. határozat. A beruházás gyorsítása érdekében az emlékmű megvalósításához szükséges közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 565/2013. (XII. 31.) Kormányrendelet arról döntött, hogy "az emlékmű 2014. március 19-ig kerüljön felavatásra".

A tervezet
A tervezet

Mivel a Kormányhatározat és a Kormányrendelet is 2013. december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben, a Miniszterelnökség ezt követően haladéktalanul, 2013. december 31. napján a közbeszerzési értékhatárt meg nem haladó értékű vállalkozási és felhasználási szerződést kötött az emlékmű műleírásának, koncepciójának és látványtervének elkészítésére 2014. január 3-i teljesítési határidővel – olvasható a Kormányzati Információs Központ közleményében.

Az elkészült koncepciótervet Melocco Miklós és Benedek György szobrászművész szakvélemény formájában támogatta azzal, hogy álláspontjuk szerint az „egyedülálló”, „páratlan kvalitásos, kifejező és szuggesztív, környezetébe jól illeszkedő” koncepcióterv alkalmas arra, hogy az alapján a megjelölt határidőre a megjelölt közterületen elkészülhessen az emlékmű. Ezen felül a Budapest Galéria is támogatja az emlékmű ily módon történő megépítését. A szakvéleményben rögzítettek alapján, és tekintettel arra, hogy egyedül az emlékmű koncepció- és látványtervét elkészítő ajánlattevő alkalmas arra, hogy a beruházást a megjelölt határidőn belül kivitelezze, a megjelölt követelményeket teljesítse és megvalósítsa, a Miniszterelnökség a koncepciótervet elkészítő szobrászt kérte fel rendkívüli sürgősségre alapozott közbeszerzési eljárás keretében ajánlattételre.

A fent hivatkozott eljárásban a Miniszterelnökség kizárólag Párkányi Péter egyéni vállalkozót hívta fel ajánlattételre. A Miniszterelnökség a közbeszerzésről szóló 2011. évi CVIII. törvény (Kbt.) 94. § (2) bekezdés d) pontja által lehetővé tett hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás alapján Párkányi Péter egyéni vállalkozóval és a Moratus Szerkezetépítő Korlátolt Felelősségű Társasággal – mint konzorciummal – kötött vállalkozási szerződést a Magyarország német megszállásának emléket állító emlékmű létesítésére irányuló beruházás megvalósítására.

A közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 250 millió forint volt, a rendelkezésre álló fedezet bruttó 317,5 millió forint. Az ajánlati ár: 211,7 millió + áfa.

Az emlékmű felállításához Budapest V. Kerület önkormányzatának közgyűlési határozottal kell hozzájárulnia. Az erre vonatkozó döntés hamarosan megszületik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.