Világhír lett a kaposvári dresscode-botrány

Tajvanig is elhallatszott az öltözködési szabályzat miatt kirobbant balhé.

Bejárta a világsajtót a Kaposvári Egyetem öltözködési szabályzata miatt kirobbant botrány. A Washington Post európai kiadásában számolt be arról, hogy az intézmény rektora előírta, milyen ruházatban járhatnak a hallgatók az egyetemre. Azt is megírták, hogy csütörtökön egy tízfős osztály tiltakozott a rendszabályok ellen, akik – tanárukkal együtt – alsóneműre vetkőztek. A diákok nagyobb tiltakozást is szerveznek: törülközőben és strandpapucsban jelennek meg az egyetemen – írta az amerikai lap. (A hétfő reggelre összehívott tüntetést a Facebookon szervezik, az eseményre péntek kora délutánig több mint 150-en jelezték részvételüket.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ahogy arról már beszámoltunk, az egyetem rektora ukázba adta, hogy október 1-jétől csak "az egyetemhez méltó viseletet" szabad hordani, tiltólistára tette a rövidnadrágot, a strandpapucsot, az erős sminket és parfümöt. A vizsgákra a lányoknak szolid, a dekoltázst nem kiemelő felső, valamint harisnya és nem túl rövid szoknya ajánlott. Nyári időszakban a rendelkezés szerint el lehet tekinteni férfiaknál a zakó és a nyakkendő, nőknél  a harisnya és a zárt cipő viseletétől, de az ápolt haj, köröm és arcszőrzet mindig alapkövetelmény.

A hír a BBC ingerküszöbét is elérte; tudósításukben megemlítik, hogy az egyetem diákjai a konzervatív szabályok ellen tiltakoztak, valamint azt is, hogy az egyetem honlapján milyen kiváló környezetet, munkakörülményeket ígér.

A brit Independent is megírta a tüntetés és a rektori rendelet hírét, az AFP hírügnyökségre hivatkozva idézték a tiltakozó hallgatók egyikét, aki azt nyilatkozta, ők megfelelően öltözködtek, de olyan meleg volt az osztályteremben, hogy nekivetkőztek, persze az előírásoknak megfelelően. 

A botrányról emellett többek között beszámolt az ausztráliai International Business Times, a brüsszeli Euronews, az amerikai Fox News, a USA Today, a görög News247 hírportál és a tajvani nemzetközi rádió is.

Az öltözködési szabályzat még a hazai konzervatív oldalon – az erkölcstant az iskolákban nemrég bevezető kormánypárt soraiban – is kiverte a biztosítékot. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője "Édes-Drága kaposvári Rektor úr" megszólítással tett közzé egy bejegyzést Facebook-oldalán, arra kérve az egyetem vezetőjét, hogy kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy szabad-e ilyen slendrián öltözködési szabályzatot csinálni. "Mert, ugye Rektor úr, még mi mindent lehetne remekül szabályozni! Magasság, hajszín, később a bőrszín, vallás, származás. Ha van egy ilyen belevaló rektor, a határ a csillagos ég!" Bejegyzését azzal az óhajjal zárja: "Nem lehetne ezt a rektor-barmot, mielőtt a dresszkódnál nagyobb kárt nem tesz, gyorsan leváltani? Lécci, lécci, lécci!"

A Fidesz ifjúsági szervezete sem hagyta szó nélkül az ügyet; a Fidelitas arra kéri Szávai Ferencet, "a Kaposvári Egyetem fura urát, hogy haladéktalanul részesítse amnesztiában a sminkcsendőrök által megrótt dekoltázsbűnözőket és miniszoknyás erkölcsgyalázókat". Az ifjúsági szervezet szerint közel 25 évvel a rendszerváltás után nincs szükség arra, hogy "Gogolák elvtársnő idejére emlékeztető rendeletekkel" korlátozzák a fiatalok öltözködését és szabadságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.