Világcsúcs: több mint harmincezer oldalas kormányrendelet született

Alighanem Guinness-rekordot sikerült felállítania a kormánynak egy, a múlt pénteken kihirdetett miniszteri rendelet kibocsátásával: a jogszabály a mellékletekkel együtt több mint harmincezer oldalnyi terjedelmet tesz ki.

Több száz, esetleg néhány ezer oldalnyi terjedelmű jogszabályokat – közöttük nemzetközi szerződéseket, mellékletek sorát tartalmazó törvényeket vagy rendeleteket – már eddig is kibocsátottak, de múlt pénteken a Magyar Közlönyben egy csaknem 35 ezer nyomtatott oldalt kitevő miniszteri rendelet látott napvilágot. 

A szakképzési kerettantervről szóló jogszabály törzsszövege mindössze két oldal, de a mellékletekkel együtt már meglehetősen terjedelmes, a világ legnagyobb könyvének címére esélyes kiadvány lehetne. Ez a jogalkotásban járatos forrásaink szerint valószínűleg kodifikációs Guinness-rekord is. Ekkora terjedelemre egyébként itthon sem volt példa, mert az idén eddig 6700 oldal a csúcs.

Büszkék azonban nem lehetünk rá – tették hozzá informátoraink –, mert képtelenség, hogy a jogalkalmazókra, jelen esetben a szakképzési intézmények vezetőire és oktatóira ekkora szövegtengert zúdítsanak. Ráadásul a jogszabály múlt pénteken jelent meg, és vasárnap már hatályba is lépett, tehát az érintetteknek mindössze két napot adott arra, hogy megtegyék az annak alkalmazásához szükséges intézkedéseket. A képet árnyalja azonban, hogy egy 2011-es törvény végrehajtási rendeletéről van szó, így ez senkit nem érinthetett váratlanul.

Nem kell persze mindenkinek az összes részlettel megbirkóznia, hiszen a rendelet az abroncsgyártótól a víz- és csatornaszerelő szakmunkásig terjedően foglalkozások sorára állapít meg részletes képzési követelményeket. Így ki-ki megkeresheti, hogy az adott szakterületre vonatkozóan milyen szabályokat kell alkalmaznia.

Ettől azonban az egész jogszabály nem válik kezelhetőbbé. Olyannyira nem, hogy a mellékletek megnyitása és olvasása még egy korszerű és nagy memóriával rendelkező számítógépen is időigényes feladat. Könnyen lehet, hogy az oktatási intézmények egy része nem is rendelkezik ilyen nagy kapacitású komputerrel. 

Ugyanakkor felvetődik, hogy valóban egyetlen jogszabályban kell-e rögzíteni mintegy háromszáz szakma képzési követelményeit. A rendelet ugyanis a néptáncostól a sommelierig szinte minden foglalkozási ágra kiterjed. Forrásaink szerint ezt korábban valóban másként oldották meg, s inkább módszertani útmutatók sorát tettek közzé, mert nyilván el akarták kerülni, hogy sok ezer oldalnyi közlönyt nyomtassanak ki.

A számítástechnika fejlődése azonban lehetővé tette – hangsúlyozták informátoraink –, hogy szinte tetszőleges terjedelmű joganyag szülessék, mert 2008 nyarától a Magyar Közlöny elektronikus változata is hivatalos kiadványnak minősül. Ennek előnye, hogy a jogalkotás valamennyi címzettje ugyanazon dokumentumon belül találhatja meg a rá vonatkozó szabályozást.

Azóta a nagyobb terjedelmű mellékleteket a Magyar Közlöny papíralapú változatának előfizetői sem kapják meg. Ilyen esetekben a megrendelőknek egy CD-t küldenek, tehát a hagyományos nyomdai úton kezelhetetlen részeket kizárólag elektronikus formában kézbesítik. Ez kész szerencse, mert 35 ezer oldal kinyomtatásával legalább egy méter magas kötetet állítanának elő.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.