Viktor és Lőrinc napja van, újra dolgozhatnak az Országházban a NOL munkatársai

Kovács Klárát és Mándli Ivánt még azután tiltották ki a magyar törvényhozás épületéből, hogy áprilisban a Fidesz vezető politikusait a Magyar Nemzeti Bank költési botrányáról akarták faggatni.

Négy hónap kényszerszünet után újra végezhetik a munkájukat az Országházban a nol.hu munkatársai. Arról, hogy Kovács Klára és Mándli Iván újra dolgozhat a magyar törvényhozás falai között, Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke levélben tájékoztatta lapunkat.

Munkatársainkat még áprilisban tiltották ki az Országházból, egy nappal azután, hogy az MNB alapítványainak költekezéseivel kapcsolatban próbáltak meg kérdezni Kövér László házelnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől is. Ezekre a kérdésekre egyik politikus sem reagált – videónkon is látszik, hogy szótlanul, lehajtott fejjel mentek tovább –, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azonban már a forgatás közben szólt, hogy lesznek következményei annak, hogy munkatársaink nem a sajtó számára kijelölt helyen dolgoztak. Egy nappal később be is futott szerkesztőségünkbe Szilágyi Zoltán levele arról, hogy Kövér László határozatlan időre kitiltotta kollégáinkat az épületből. A hivatalos indoklás szerint munkatársaink megszegték az országházi sajtótudósítás rendjéről szóló házelnöki határozatot, engedély nélkül forgattak az épület folyosóin.

A Népszabadság főszerkesztője, Murányi András levélben válaszolt a parlamenti sajtófőnöknek, azt írva, hogy az Országházban egyre korlátozottabbak a lehetőségek a sajtószabadság gyakorlására. Egyúttal javasolta, hogy az újságírók elleni fellépésre jogalapot adó házelnöki rendelkezést vizsgálják felül.

A nol.hu stábja mellett áprilisban majdnem a teljes ellenzéki online sajtót kitiltották az Országházból.  Össesen négy szerkesztőség hat munkatársát, az Index, a 24.hu és a hvg.hu videósait érintette a döntés.

A kitiltott újságíróknak a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) ingyenes jogsegélyt ajánlott. Az Alkotmánybíróság mellett a strasbourg-i Emberi Jogi Bíróságot is véleménynyilvánításra kérték fel az intézkedés jogszerűségéről.  Beadványuk az Alkotmánybíróságról visszapattant, de az Emberi Jogi Bíróságon a befogadása folyamatban van.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.