Kimaradt a hatóanyag: Vigye vissza a patikába!

Hatóanyag nélkül került forgalomba a műtétek egyik súlyos szövődményét, a vérrögösödést megakadályozó injekció. Ezt a gyógyszert a betegek önmaguknak adják be a lábadozás alatt.

Körülbelül kétezer doboz  Fragmin 5000 NE/0,2 ml oldatos injekció került forgalomba, amely nem vagy alig tartalmaz hatóanyagot. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ezért arra kéri a betegeket, és a gyógyszerészeket is ellenőrizzék a náluk lévő ilyen készetményeken ellenőrizzék a belső csomagoláson lévő gyártási számot, és amennyiben a 12054 A01 szerepel rajta, ne használják fel, vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol azt térítésmentesen kicserélik.

A Fragmin vényköteles gyógyszer. Hatóanyaga, a dalteparin az ún. kis molekulatömegű heparinok csoportjába tartozó gyógyszer, mely gátolja a véralvadási folyamat egyes lépéseit.

A visszerekben, a vénákban esetlegesen kialakuló vérrögök (tromboembólia) keletkezésének megelőzésére, illetve a kóros vérrög-, véralvadékképződés, a trombózis és embólia kezelésére alkalmazzák. Alkalmazzák még instabil, koszorúér-eredetű mellkasi fájdalom (angina pektorisz) és a szívinfarktus bizonyos típusában is kezelés céljából. Alkalmazása javasolt továbbá művese-kezelésen áteső betegek esetén, illetve a daganatos betegeknél a visszatérő tromboembóliás megbetegedés megelőzésre. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.