Vigyázzon a rozsdás szögekkel! Hiánycikk a tetanusz

Országszerte hiánycikk a tetanuszinjekció – tudta meg a Népszabadság. Ezt a szert valamennyi szúrt, harapott, lőtt sérülés esetén kötelezően adni kell a sérülteknek.

A hétvégén egy rozsdás szögbe lépett fiatal nőt az őt ellátó intézmény tetanusz híján a Déli pályaudvari gyógyszertárba küldte, de ott sem volt, sőt öt másik helyen sem. Végül ismeretség révén az egyik fővárosi kórházban adták be neki az injekciót. Tavaly ősszel is voltak gondok a tetanuszinjekció-ellátással. A szer életmentő gyógyszernek számít, egy nagyobb kórház sürgősségi ügyeletén naponta 40-50 ampullát is elhasználnak belőle. A készítmény forgalmazója egy hónappal ezelőtt jelezte a hatóságoknak, hogy nem tud szállítani. A kórházak egyelőre csak egyedi importengedéllyel juthatnak a készítményhez, ez azonban megdrágítja a beszerzést.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) – Országos Gyógyszerészeti Intézet sajtóosztálya lapunknak azt a tájékoztatást adta, hogy a Magyarországon törzskönyvezett TETANOL PUR szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben forgalomba hozatali engedélyének jogosultja, a Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH szeptember 12-én jelentett átmeneti termékhiányt a készítményre. Ezt eredetileg kéthetes időtartamra jelezte, azonban ezt azóta kétszer meghosszabbította. A probléma október végére oldódhat meg. A készítmény pótlására addig egyedi importlehetőség van, ez azonban elsősorban a kórházak és szakrendelők számára nyújt lehetőséget készleteik feltöltésére. A GYEMSZI-OGYI a kórházaktól/szakrendelőktől beérkezett egyedi importigényekre soron kívül ad engedélyt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.