Vigyázzon, mérgező édesség a boltokban!

Nem csak a magyar, hanem az osztrák, német és holland piacról is vissza kellett vonni a termékeket - mondta a Ziegler ostyagyár igazgatója a hirado.hu-nak.

Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét, túl magas fuzárium méreg tartalom miatt - tudta meg az MTI. A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal tájékoztatása szerint.

A hirado.hu megkereste a Ziegler ostyagyár ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: nem csak Ausztriából, hanem Németországból, Hollandiából is vissza kellett vonniuk a terméket, továbbá az utóbbi hetekben a magyar boltok polcairól is eltűntek szennyezett lisztből készült ostyák. Ziegler Péter hozzátette: a gyár már megindította a jogi lépéseket az ellen a malom ellen, amely a szennyezett lisztet szállította a gyárnak.

"A probléma rajtunk kívül álló okból merült fel, az alapanyagot beszállító malom ugyanis elvégezte a szükséges teszteket, de nem tájékoztatott bennünket arról, hogy a megengedettnél több deoxynivalenolt mért a lisztben" – mondta Ziegler Péter.

Az 58 éve létező vállalat kára óriási – tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki hangsúlyozta, hogy a mért szennyezettség egyébként nem okoz komolyabb egészségügyi problémákat.

Ziegler Péter már felvette a kapcsolatot az ügyvédi irodával, de a fuzárium méreggel szennyezett lisztet árusító malom nevét nem kívánta elárulni. Csak annyit mondott, hogy a történtek után megbízhatóbb forrásból, Lengyelországból szerzik be az ostya alapanyagának számító búzalisztet.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.