Vigyázat, trükköznek - A spanyol és a görög eper 'elmagyarosodása'

Alig van foganatja a piaci hatósági ellenőrzéseknek és az agrártárca figyelemfelkeltő kampányának: hétköznap 3-5, hétvégén 10 kamionnyi importeper adható el, többségében magyarként kínálva. Ami azért eléggé meghökkentő.

A magyar eper 30-40 százalékkal drágább és kevesebbet is terem. Viszont finomabb – írja a Szabad Föld Online. Az importeper akár 40 százalékkal is olcsóbb, így nem véletlen, hogy az idén szinte minden kereskedő spanyol, görög és olasz eperrel üzletel. Gyakran úgy, hogy magyarként tünteti fel a gyengébb minőségű importterméket. Ez ellen az agrártárca hetekkel ezelőtt – sok magyar primőrtermelőt is nehéz helyzetbe hozva – kampányba kezdett, mondván, magyar eper még nem lehet a piacon. Ellenőrzések is vannak, de kevés a szakember, így a piacon szinte alig rizikózva lehet csalni.

– Ennél azonban vélhetően az idén is jóval több epret adnak majd el magyar áruként. Nem az importtal van bajunk, hanem azzal, hogy a drágábban eladható magyar termés helyett importárut árulnak magyarként, ez pedig a fogyasztók megtévesztése − mondta a Napi Gazdaságnak Csizmadia György, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet gyümölcstermelői főbizottságának elnöke. Tapasztalataik szerint bár idén nagyobb figyelmet fordítanak a hatóságok a piacok ellenőrzésére, sőt a VM a szezonkezdetkor figyelemfelhívó kampányba kezdett, ennek alig van foganatja − a hatóságok működési forrás hiányában egyre kevesebbszer jutnak ki a piacokra ellenőrizni, az utak melletti árusok számonkérésére pedig szinte nincs is kapacitás.

Évek óta változatlan a hazai eper-termőterület nagysága − hektáronként legkevesebb 3 millió forintos önköltség mutatkozik. Időjárástól, technológiától függően 6-7 ezer tonna között változik az évente megtermelt hazai gyümölcs mennyisége. (Az idén a tavaszi fagy megtizedelte a termést a szabadföldi szamócaültetvényeken − Fejér megyében szinte teljesen elfagyott az első virágzás.)

Egyébként nemcsak a kisebb termőterület, hanem a fajta, a technológia és az időjárási körülmények is magyarázatot adnak arra, miért sokkal drágább a hazai eper. A szakember szerint az itthon használt fajták 30 dekát teremnek tövenként, míg például a spanyoloké akár 1 kilót is, tehát háromszor többet.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.