Vidéken nem robban az ingatlanár

Lakásár-emelkedésről szólnak a hírek, de ez inkább csak a fővárosban érezhető. Szegeden a régi lakótelepi lakások ára nőtt érzékelhetően. A családi házak ára mozdulatlan, a Csongrád megyei falvakban pedig folyamatosan csökken.

Hiába írja az FHB lakásárindexe, hogy robbannak az ingatlanárak, ez Szegeden csak Tarjánvárosban, a város legrégebbi lakótelepén, az eddig nagyon-nagyon olcsó panellakásokra érvényes - írja a delmagyar.hu. Ott is mindössze 21 százalék az árnövekedés, a "felrobbant" ingatlanár azt jelenti, hogy 127 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Igaz, ezek az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól származnak, és a befizetett illeték alapján állították össze őket.

A nagyon olcsó panel árát a CSOK, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye pörgette fel. A növekedés elkerülte a valamivel drágább újszegedi panelokat és a családi házakat. Egy lakóparki 67 négyzetméteres lakást is mindössze 12,9 millióért tudtak eladni.

A lap idézi a KSH adatait, amelyek szerint a dél-alföldi községekben már 2007-ben is olcsó volt a családi ház: a "csúcson" 51 ezer forintot lehetett kapni érte négyzetméterenként. 2015-re ez 41 ezer forintra esett vissza - és ez az átlagot jelenti, amely településenként és a ház állapotától függően jelentős különbségeket takar el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.