Vida visszaszólt Goodfriendnek

A NAV elnöke levelet írt az amerikai ügyvivőnek, aki szerinte a becsületébe gázolt. Magyarázatot vár.

Felháborodott stílusú nyílt levélben reagált Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke André Goodfriend amerikai ügyvivőnek a Heti Válasznak adott interjújában tett kijelentésére. Goodfriend lényegében azt állította: az államok tudott konkrét adóhatósági tisztviselőkről, akik részt vettek a csalásokban, a kormányt ezekről az ügyekről részletekbe menően is tájékoztatták, ám ezekre érdemi válasz nem érkezett, rendőrségi vizsgálat a NAV-ot ellenőrizendő nem történt. A fecninek nevezett feljegyzés csak összefoglaló jellegű anyag volt, minden egyéb ügy már régen a kormány tudomására jutott.

Vida válaszában – amelyet alant változatlan formában közlünk – arra figyelmeztette az ügyvivőt, hogy a rágalmazás Magyarországon bűncselekménynek minősül. A többi megjegyzésre nem reagált érdemben, csak a maga és munkatársai nevében utasította vissza a kijelentéseket.

A lapunkhoz is eljuttatott levél így hangzik:

Tisztelt André Goodfriend Ügyvivő Úr!

Ön a Heti Válasz hetilapnak adott interjújában minden eddiginél súlyosabb kijelentést tett, és ezzel egyértelműen arra utal, hogy bűncselekményt követtem el. Kijelentését ezúttal nem hagyhatja magyarázat nélkül. Valakinek a becsületébe gázolni, valakit rágalmazni nem lehet következmények nélkül. Ez ugyanis itt, Magyarországon bűncselekmény. Önt Budapestre az Amerikai Egyesült Államok kormánya delegálta, és Magyarországon Önt egy szövetséges, baráti állam ügyvivőjeként látják vendégül. Nyilvánvaló, hogy Önnek elsősorban hazája érdekeit kell képviselnie, de minden diplomáciai szabály mellett tiszteletben kell tartania a fogadó állam szokásait és jogrendjét.

Ön nem tett kevesebbet, mint az Amerikai Egyesült Államok képviseletében magyar kormánytisztviselőkről ország-világ előtt állította, „úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt." Mivel magam hoztam nyilvánosságra kitiltásom tényét, nem kérdés, hogy kijelentése, az eddig meg nem nevezett személyek mellett, konkrétan rám vonatkozik. Mivel személyes találkozásunkkor nem fedte fel, milyen indokok alapozták meg az ellenem hozott intézkedést, és mivel most minden eddiginél súlyosabb vádakkal illetett a magyar sajtóban, úgy gondolom, magyarázattal tartozik. A magyar állampolgároknak, nekem és az általam vezetett Nemzeti Adó- és Vámhivatal 23 ezer munkatársának, akik alázattal végzik munkájukat, miközben kénytelenek eltűrni az etikátlan, ízléstelen és mindenekelőtt méltánytalan támadásokat.

Dr. Vida Ildikó
elnök
Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.