Vida feljelentette Goodfriendet

Csütörtökön megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre Vida Ildikó NAV-elnök feljelentése André Goodfriend ellen – közölte Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője.
Az ügyészségnek az eljárási törvény szerint három napja van eldönteni, hogy elrendeli-e a nyomozást, feljelentés-kiegészítést rendel el, vagy elutasítja Vida feljelentését.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke az amerikai ügyvivőnek egy, a Heti Válasz című lapnak adott interjújában megfogalmazott szerinte alaptalan állítása miatt „nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazásért indíttatna eljárást a diplomata ellen. Futó Barnabás, Vida ügyvédje elmondta: egyidejűleg egy keresetet is benyújtottak Goodfriend ellen a Fővárosi Törvényszékre, abban a NAV elnöke jó hírének megsértéséért fognák perbe az ügyvivőt.

André Goodfriendet azonban mentelmi jog védi, amiről ő még csak le sem mondhat, mentelmi jogát csakis az őt küldő kormány függesztheti fel. Ezzel természetesen Vida Ildikó és ügyvédje is tisztában vannak, azért – miként azt Futó Barnabás lapunknak elmondta – kérték a Központi Nyomozó Főügyészséget, illetve a Fővárosi Törvényszéket, hogy függesszék fel az eljárást, keressék meg a Külügyminisztérium útján az amerikai kormányt és kérjék André Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztését.

A főügyészség illetékese nem kívánt nyilatkozni arról, hogy eleget tesznek-e Futó és ügyfele fenti kérésének. Közel egy időben az ellene indított per nyilvánosságra kerülésével Goodfriend a magyarországi korrupcióellenes küzdelemről diplomatáknak tartott tájékoztató után újságírók előtt úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnökre és az adóhivatal elnökére tartozik, hogy Orbán Viktor felszólította Vida Ildikót, hogy perelje be.

Hozzátette: azt hazája kormányának kell eldöntenie, lemond-e nemzetközi egyezményekben garantált mentelmi jogáról. – Már hallottam, hogy valaki azt mondta, minden lehetséges, de nem akarok jósolgatni – felelte arra a felvetésre, előfordulhat-e, hogy magyar bíróság elé áll.

Arra, hogy megkapták-e a magyar jogsegélykérelmet, azt mondta, hogy ez a kormányok közötti kommunikáció kérdése, amelyet belső ügyként kezelnek. Goodfriend szerint az előrelépéshez inkább a meglévő jogi együttműködési lehetőségeket és nem a médiát kellene használni. Különbség van a valós együttműködés és a levelezgetés között. A nemzetközi egyezmények, az országok közötti kapcsolatokban kiépített struktúrák arra szolgálnak, hogy megfelelő mederben lehessen tartani az ügyeket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.