Vicsek Ferenc távozik a Klubrádiótól

Vicsek Ferenc közös megegyezéssel távozik a Klubrádiótól - értesült a Népszabadság.
Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója és Vicsek Ferenc távozó főszerkesztő erről csütörtök este állapodott meg. Lapunk mindkettőjükkel beszélt, mindketten megerősítették a megegyezést, de ahhoz egyik fél sem kívánt semmit hozzáfűzni.

Az már a hét elején eldőlt, hogy váltás lesz a főszerkesztői poszton. Információink szerint a rádió megújítása és a cég nehéz anyagi helyzete egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Vicsek Ferenc távozott a főszerkesztői posztról, helyére pedig Pataki Gábort nevezték ki. Pataki Gábor korábban a Klubrádió szerkesztőségének helyettes vezetője volt és a Többet ésszel című műsort vezette.

Úgy tudjuk, hogy a rádió vezetése felajánlotta Vicseknek a műsorvezetői tevékenység folytatását, de végül a közös megegyezéses távozásban maradtak.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója korábban lapunknak azt mondta, a főszerkesztőváltás legfontosabb célja a fiatalítás, a rádió tartalmi megújítása. Ezt a rádió hallgatói, vezetői és munkatársai egyaránt igénylik már. Arató szerint a rádió megújítását az eddigi értékek megtartásával kell végrehajtani, lehetőséget adva fiatal tehetségek megjelenésének, akár a kísérletezésnek is. Szeretné, ha a rádió szoros kapcsolatot építene ki főiskolákkal és egyetemekkel, fiatal újságíróknak, új műsorötleteknek adnának teret. Arató nem tagadta, hogy a rádió régóta válságos anyagi helyzete is hozzájárult a főszerkesztőváltáshoz.

Lapunknak a rádió több munkatársa korábban elmondta, hogy az elmúlt években igencsak hektikusan kaptak fizetést, volt olyan, hogy több hónapos csúszással kapták meg bérüket. A nehéz anyagi helyzetet és a fizetési nehézségeket a rádió vezetői is elismerték. Tény, hogy a Klubrádió rendkívüli módon megszenvedte a gazdasági válság következményeit, a reklámpiac összeomlását, valamint azt, hogy a 2010-es kormányváltás óta az állam és az állami vállalatok hirdetései szinte kizárólag a jobboldali médiumokban jelennek meg. Az állami hirdetések egyoldalú elosztása a nagy piaci cégeket is arra „ösztönözte", hogy az állammal, a kormánnyal egy felületen jelenjenek meg.

A Klubrádió ráadásul az elmúlt négy évben folyamatosan vitában állt a médiahatósággal. Hosszas jogi csatározás után tarthatta meg a korábban használt 95,3-es kereskedelmi, majd nemrég kaphatta meg a 2010-ben megnyert közösségi, tehát ingyenes 92,9-es hullámhosszt. A csaknem négy éve folyamatosan bizonytalanságban lebegtetett frekvenciajogosultság miatt a rádió elveszítette reklámbevételeinek döntő részét, hiszen a hirdetők nem tudtak biztos lábakon álló vállalkozásként tekinteni rá. Különösen úgy, hogy a rádió sokáig kéthavonta megújítgatott ideiglenes műsorszolgáltatási szerződéseket kapott. Ez a folyamatos létbizonytalanság a hirdetőkön kívül a Klubrádió munkatársait is megviselte.

Arató András korábban már közölte, hogy a közeljövőben benyújtják kártérítési igényüket a Médiatanácsnak. A szakemberek jelenleg is számításokat végeznek arról, hogy a 92,9-es frekvencia átadásának négyéves csúszása, a 95,3-es frekvencia körüli hosszas hercehurca számukra mekkora anyagi és erkölcsi kárt okozott. Például az elmúlt négy év során jogellenesen szedtek be a Klubrádiótól százmilliós nagyságrendben frekvenciahasználati díjat. A kártérítési igény nagyságrendjéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csak reményét fejezte ki, hogy a hatóság részéről akceptálni fogják négyéves kálváriájuk anyagi vonzatait is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.