Nem lesz szatellit a Millából

Nem akarnak beolvadni: a Milla úgy döntött, nagyobb távolságot tart az Együtt 2014-től, deklarálva, hogy nem vesz részt közvetlenül a pártpolitikai küzdelmekben. A hivatalos kommunikáció szerint minden a terv szerint halad...

"A Milla úgy döntött, hogy mint civil szervezet megőrzi önállóságát, ugyanakkor nem határolódik el, a mai helyzetben nem is határolódhat el a politikától" - közölte kedden a Milla Egyesület. Elfogadták - írják -, hogy az Együtt 2014 mozgalom szereplői pártot alapítanak és azt, hogy lesznek millások, akik ebben aktív szerepet vállalnak. "A Milla számára a politika továbbra is a közügyeket jelenti; a Milla elsődleges bázisa az utca, a közélet pártpolitikán kívüli valamennyi színtere, a választók és civilek tömegei."

A Milla vasárnapi közgyűlésén döntöttek arról, hogy nagyobb távolságot tartanak az E14-től; ezt közleményükben úgy fogalmazták meg, hogy civil mozgalomként lehetőségként tekintenek arra, hogy képesek ötvözni a politikai és a civil világot.

"A közügyek, a közös ügyek, a közös gondok és a közös célok mentén. Ezért vasárnap elfogadtuk, hogy szigorú garanciák mellett millások is politizálhassanak, ha akarnak". Garanciaként támasztották, hogy "a Milla mint szervezet nem kíván a választásokon indulni, jelölteket állítani, pártpolitikai küzdelemben részt venni", valamint, hogy a szervezetet ezentúl nem elnök (eddig Juhász Péter alapító tag), hanem héttagú elnökség vezeti (amelynek Juhász mellett tagja Takács Bori, Rényi András, Torsa Mátyás, Gulyás József korábbi SZDSZ-képviselő, Simándi Szelim és Bakos Gábor). Az elnökség tagjai között pedig legfeljebb egy fő lehet, aki bármilyen pártban tisztséget vállal.

Ezenfelül etikai kódexben is rögzítik a politikai szereplőkkel szemben támasztott elvárásokat, illetve az azok megszegését követő szankciókat. "Számunkra ez az igazán fontos: lesz képviseletük a civileknek, a közügyeknek; lesznek millások, akik politikai szerepet vállalnak, de szigorú garanciákkal. Ezt jelenti a Milla politikai szerepvállalása".

Kívül tágasabb?

A vasárnapi közgyűlés döntéseit Juhász Péter kérdésünkre nem fordulatként, hanem éppen a korábbi terveik megvalósulásaként jellemezte. "Egy kentaurt akarunk létrehozni, egy olyan modellt, amelyben azoknak a civileknek is tudunk valós politikai érdekképviseletet teremteni, akik eddig nem vettek részt a döntéshozatalban". Magyarán szakítanak azzal a hozzáállással, hogy civilként távol tartják magukat a politikától, viszont az önállóságukat is meg akarják őrizni. Ez a modell lényegében azt jelenti majd, hogy a Milla civil akciót fog szervezni a továbbiakban is, amire az Együtt 2014-nek - mint leendő pártnak - nem lesz ráhatása. A pártba a Milla is delegál majd képviselőket, de maga nem lesz jelölőszervezet.

- A választási szövetségben részt vevő szervezetek platformokat hoznak majd létre, de ennek keretei még nem teljesen világosak - tette hozzá a Milla elnökségi tagja, aki szerint az új párt még a március 15-i Milla-tüntetés előtt zászlót bonthat. Az új pártnak valószínűleg Juhász is tisztségviselője lesz, ezért is döntöttek úgy, hogy az elnökségben legfeljebb egy olyan tag lehet, aki pártfunkciót vállal. A Milla vezetőségének kibővítését pedig azzal magyarázta, hogy ez a modell még inkább a demokratikus döntéshozatalt segíti elő.

Egy ügy nem ügy

- A Milla politikai szerepvállalása nem új, a kezdetben "egy ügyű" - a sajtószabadság védelmére szerveződött - mozgalom idővel egyre több közpolitikai kérdéssel kezdett foglalkozni, nyitott a politikai mező felé - nyilatkozta lapunknak Simándi Szelim elnökségi tag. Ennek a formalizálásáról van tehát szó, nem fordulatról, hanem továbblépésről. "Egy olyan új modellt alkotunk, ahol a civil társadalom gondolatai, akarata átlátható módon tud becsatornázódni közvetlenül az országos politikába".

A Milla mint szervezet egyébként sem tudna pártalapításban részt venni, ahogy az E14 többi tagszervezete (Haza és Haladás Egyesület; Szolidaritás) sem, csak magánemberek. A Milla a maga részéről megtette azt a lépést, hogy szabályozza ezt a kapcsolatot. Ezzel együtt, Simándi Szelim szerint fontos, hogy részt vegyenek a pártalapításban; az új párttal valószínűleg együttműködési megállapodást fognak kötni.

Varrás mentén repedt

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az E14 létrehozását a Milla tavaly október 23-i tüntetésén jelentették be. A Millában már akkor többen idegenkedtek a direkt politikai szerepvállalástól, és Bajnai Gordon színre lépése sem aratott osztatlan sikert az "elmúlthúszévező" civil aktivisták körében. A belső konfliktusok az év elején erősödtek fel, részben az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokkal összefüggésben, részben pedig a pártalapítás közeledtével. Információnk szerint a közelmúltban több alapító tag is kilépett a Millából. Egyik forrásunk úgy jellemezte a kialakult helyzetet: "azt senki sem képzelte, hogy az E14 nem lesz hatással a Millára, de az egyre inkább elkezdett szocisodni, ami nem tett túl jót az ügynek". A mostani döntéseket több millás informátorunk egyfajta mentőakcióként írta le: most "visszaváltanak civilbe", a belső konfliktusokat is azzal igyekszenek feloldani, hogy garanciákat fogadtak el a függetlenségük megőrzésére, arra, hogy ne válhassanak az E14 szatelit szervezetévé. A konfliktus a keddi 'A Milla továbblép' című közleményükből is kiérezhető, eben ugyanis járhatatlan útnak nevezik azt, "amikor mégoly tiszta szívű, lelkű és eszű civilek elmennek politikusnak, és seperc alatt elfelejtik, hogy honnan és miért indultak el azon az úton, amin". A gyökerekhez való visszatalálás jegyében született az a döntés is, hogy a vezetőségükben legfeljebb egy pártpolitikus ülhet, a Milla tüntetéseken pedig a jövőben nem engednek színpadra politikusokat.

Minden a terv szerint?

A Milla döntéseire reagálva, az Együtt 2014 is azt közölte, hogy pártot magánemberek alakíthatnak, így a Milla Egyesület, ha akarna sem csatlakozhatna egyetlen párthoz sem. "Az Együtt 2014 párttá alakulása a terveknek megfelelően zajlik és abban mindazok részt vesznek, akik október 23-át követően együttműködésre léptek azért, hogy 2014-ben kormányváltás, korszakváltás, majd jó kormányzás legyen Magyarországon. A párttá alakulást követően mind a Szolidaritás, mind a Haza és Haladás Egyesület megőrzi a maga civil szervezeti formáját ugyanúgy, ahogy a Milla. A három civil szervezet közötti együttműködés pedig a jövőben is megmarad. A Milla vasárnapi döntései nem megváltoztatják, hanem megvalósítják a párttá alakulással kapcsolatos közös döntéseket - olvasható az E14 közleményében.

Bajnai Gordon Juhász Péterrel október 23-án a Milla-színpad mögött
Bajnai Gordon Juhász Péterrel október 23-án a Milla-színpad mögött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.