Ma hivatalosan is lesz pártja Gyurcsánynak

Nevének és alapszabályának megváltoztatásáról, valamint új vezetőség megválasztásáról dönthet ma a Demokrata Párt (DP) közgyűlése. Az már tudható, hogy a szervezetet Demokratikus Koalíciónak fogják hívni és irányításában Gyurcsány Ferenc is részt vesz majd.

A volt miniszterelnök október 22-én - platformjának egyéves születésnapján - jelentette be, hogy távoznak az MSZP-ből és Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alakítanak. Elmondta, hogy pártjukat formailag a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, néhány héten belül annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Ezt úgy indokolta, hogy az új pártok bejegyzéséről az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péter legfőbb ügyészben.

A pártok adatváltozásai esetében az egyesülési törvény szabályai az irányadók. Eszerint ha a pártnak olyan adata változik, amely érinti a bírósági nyilvántartást, azt 60 napon belül be kell jelenteni a bíróságnak. A változást - ha nincs szükség hiánypótlásra - a bíróságnak a kérelem beérkezésétől számított 60 napon belül kell bejegyeznie, az új adatok a végzés jogerőre emelkedése után kerülnek be a nyilvántartásba.

Az átalakulással a Demokratikus Koalíció nevet kapó pártot várhatóan nem egy ember irányítja majd, az viszont biztosra vehető, hogy Gyurcsány Ferenc részt vesz a vezetésében.

A mai közgyűlés nem sajtónyilvános, a történtekről várhatóan közleményben tájékoztat a párt.

A meg-, illetve átalakulás után a Demokratikus Koalíció a jövő héten vidéki tagtoborzó körútra indul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.