Vetítés a tárgyalóteremben

Vetítenek a Veszprémi Törvényszéken. 170 napja tárgyalják a tíz ember halálát követelő 2010-es vörösiszap-katasztrófa büntetőügyét, amelyben 15 ember áll a bíróság előtt. A főügyészség a Mal Zrt. vezérigazgatóját és társait nagy kárt előidéző közveszélyokozás bűntettével és más súlyos jogsértésekkel vádolja – mindannyiukra szabadságvesztés kiszabását kérte.

Ezekben a napokban a fizikus végzettségű vezérigazgató, Bakonyi Zoltán védekezik, azaz tudományos érveket sorol, fizikai–kémiai törvényeket magyaráz. Vetítőt is kért, hogy szemléletesebben tudja bemutatni a történteket és azok hátterét.

Bakonyi a természettudomány törvényeiben bízik
Bakonyi a természettudomány törvényeiben bízik
Teknős Miklós / Népszabadság

– Nem érzem magam bűnösnek, az ellenem felhozott vádak szakmailag értelmezhetetlenek – közölte, miközben a vetítővásznon az volt olvasható, hogy a timföld legnagyobb hányadát az általuk is alkalmazott Bayer-technológiával állították elő. – Tudom, hogy ez az eljárás miről szól – jegyezte meg a céget most is irányító Bakonyi. – Megpróbálom a természettudomány törvényeinek segítségével romba dönteni a vádiratot.

Kifogásolta például, hogy a számára kedvező szakvéleményeket kifejtő szakértők álláspontja nem tükröződött az ügyész által módosított vádindítványban. Megjegyezte azt is, hogy a szakértők tevékenysége közelített a botrányoshoz. Tavaly már a harmadikat kellett kizárnia a törvényszéknek, jórészt elfogultság miatt. Akadt, aki még a tragédia másnapján sem volt kíváncsi a történtekre a helyszínen, úgy adott véleményt. Sőt elismerte, hogy „senki sem írhatott objektív véleményt abban a közhangulatban”.

Máig vitatják, előre látható volt-e az öt évvel ezelőtti tragédia
Máig vitatják, előre látható volt-e az öt évvel ezelőtti tragédia
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A természettudományos érvek már a nyomozati szakban tisztázni tudták volna az igazságot, hajtogatta Bakonyi, aki igyekezett visszafogni az indulatait. Nem tagadta, hogy szövegét védője, Bánáti János szelídítette meg, még a tárgyalás előtt is húzott ki a védbeszédből.

A talajtörés által előidézett tragédiára előre számítani nem lehetett – sulykolta Bakonyi, ennek ellenére az ügyész által módosított vádindítványban továbbra sem szerepel, hogy a katasztrófa nem volt előre látható. A szakértők nem értenek egyet abban, hogy veszélyes üzem volt-e a timföldgyár, mekkora lehetett a tervezők felelőssége a helyszínválasztásban, a működtetők időben intézkedtek-e a kárelhárításban, értesítették-e azonnal a hatóságokat.

A törvényszék még nem tűzte ki az ítélethirdetés időpontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.