Békéscsabai választás: vesztett az MSZP a törvényszéken

Miután a Békés Megyei Területi Választási Bizottság elutasította a demokratikus ellenzék jelöltjének nyilvántartásba vételét a békéscsabai helyi választáson, az MSZP bírósághoz fordult. A Gyulai Törvényszék ma döntött: helybenhagyta a választási bizottság döntését.

Helybenhagyta a Gyulai Törvényszék hétfőn a Békés Megyei Területi Választási Bizottság döntését, amellyel elutasította az öt ellenzéki párt által közösen jelölt Kovács Katalin nyilvántartásba vételét a november 10-i békéscsabai időközi önkormányzati választásra - tájékoztatta a Gyulai Törvényszék sajtószóvivője Bagdi Árpád az MTI-t.

A Magyar Szocialista Párt békéscsabai szervezete szombaton nyújtott be fellebbezést a Gyulai Törvényszékhez, miután a Békés Megyei Területi Választási Bizottság is jóváhagyta a helyi választási bizottság döntését.

Mint korábban beszámoltunk róla: elutasította a demokratikus ellenzék jelöltjének nyilvántartásba vételét a békéscsabai helyi választási bizottság, mert a Párbeszéd Magyarországért nem a választás kitűzése után keltezett okirattal bizonyította, hogy társadalmi szervezetként a bíróság valóban bejegyezte.

A jelölő szervezeteknek a választás kitűzése, tehát ebben esetben augusztus 30-a után kiállított hivatalos igazolással kellett bizonyítaniuk, hogy őket a bíróság bejegyezte, a PM viszont egy augusztus 1-jei keltezésű dokumentumot csatolt be. A választási bizottságnak tehát a jog betűje szerint igaza van, ezért valószínűleg jogorvoslati kérelmet sem érdemes benyújtani.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint ez igen abszurd helyzet, hiszen egy helyi választási bizottság a határozatával egy országos – és hivatalosan bejegyzett – párt jelöltállítási jogát vonja kétségbe. Szerinte ez akkor sem fordulhatna elő, ha egyébként formálisan védhető a döntés. Ugyanakkor emlékeztetett rá: korábban az Országos Választási Iroda hivatalból nézett utána, hogy a jelölő szervezetek szerepelnek-e a bírósági nyilvántartásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.